Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Fabio Leone: Sedam staza / Izložba ilustracija

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV, Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 05.03.2014. / 30.03.2014.
otvorenje: 19,00

       Autor se predstavlja izborom najboljih ilustracija iz sedam tematskih cjelina, objavljenih u nekoliko knjiga i slikovnica.

      Fabio Leone (r. 1979. g., Latina, Italija) diplomirao je 2004. godine slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Rimu. Usavršavao se u starim slikarskim tehnikama iz kršćanske tradicije izrade ikona, a kasnije je počeo eksperimentirati i s novim tehnologijama, kao što je računalno digitalno slikanje, u kojemu su nastale i ilustracije s izložbe. Godine 2009. njegov rad zapazila je agencija The Bright Group International , s kojom surađuje i danas. Ilustracije Fabija Leonea nalaze se u brojnim knjigama i časopisima širom svijeta, objavljenima kod poznatih nakladnika kao što su: Miles Kelly, Compass Media, Pearson, Oxford University Press, Nelson Evergreen, MacMillian, Bill Studio Group, Qbs Learning te hrvatske izdavačke kuće Školska knjiga i Alfa. 
      Godine 2013. knjiga Legenda o Sanjivoj dolini autora Washingtona Irvinga, objavljena u izdanju kuće Compass Publishing i opremljena ilustracijama Fabija Leonea, osvojila je prvu nagradu LLL – Language Learner Literature.

      O svojem radu i izloženim djelima Fabio Leone ističe:
"Slike su podijeljene u sedam glavnih tema. Za mene je slikanje proces sličan istraživanju. Biranje puta može dovesti do neočekivanih mjesta, začudnih vidika, ponekad i do slijepe ulice; istraživanje je također i sljubljivanje s pričom: kad pohodite novu zemlju, nailazite na tragove legendi, priča, predaja. Sve su to djelići mozaika koji svako mjesto čine jedinstvenim. Za mene je slikanje slijeđenje puta, otkrivanje novih predjela, iskazivanje priča. Dobro umjetničko djelo uvijek je nešto više od obične slike, ono je priča ispričana unutar posebna okvira, okvira unutar kojeg motritelj može putovati i vazda otkrivati nove vidike. 

Fabio Leone, Talijan u potpunosti posvećen ilustraciji, već nekoliko godina živi u Varaždinu sa svojom suprugom Smiljanom Čoh, također likovnom umjetnicom, i svoja dva sina."

povratak