Gradski muzej Varaždin

Erik/a – vunasti nosorog

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 26.08.2020. / 28.02.2021.
otvorenje: u 19 sati

      &n bsp;  Izložba je produkt nastavka suradnje GMV-a s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, započete prije nekoliko desetljeća otkrićem fosilnih ostataka vunastog nosoroga na području Malog Segečaka. Riječ je o najboljem sačuvanom kosturu vunastog nosoroga u Hrvatskoj, procijenjene starosti oko 20.000 godina, na kojemu su obavljeni dugotrajni zahtjevni radovi u svrhu trajne zaštite kao temelja za predstavljanje javnosti, i to najprije kroz ovu izložbu, a potom i u budućem stalnom postavu. 

        Projektom Erik/a – vunasti nosorog nastojala se oživotvoriti muzejska priča o jednom iznimnom paleontološkom nalazu kroz prizmu multidisciplinarnosti, s prikazom njegova otkrića i zaštite te rekonstrukciju biljnog i životinjskog svijeta tijekom kasnog pleistocena, pomoću suvremene tehnologije i  relevantnih izložaka materijalnih ostataka, sa središnjim eksponatom kostura vunastog nosoroga. 

        Ovo je jedan od najvažnijih projekata Gradskog muzeja Varaždin u proteklih nekoliko godina, ostvaren zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture RH i Grada Varaždina. 

 

Napomena / provedba epidemioloških mjera prilikom otvaranja izložbe:

Otvorenje izložbe organizirat će se uz provedbu epidemioloških mjera. Svečanost otvorenja priređuje se u vanjskom prostoru (na Franjevačkom trgu, ispred palače Herzer); zbog ograničenja broja osoba koje istovremeno mogu biti u izložbenom prostoru, nakon otvorenja publika će ulaziti u razgled po 20 osoba; u zatvorenom izložbenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitnih maski za lice. Novinari i ostale službene osobe iz novinarskih redakcija mogu biti u prostoru koliko je to potrebno da obave svoj novinarski posao. Zahvaljujemo svima na razumijevanju.  

Cjenik izložbe Erik/a - vunasti nosorog

Erik/a – vunasti nosorog povratak