Gradski muzej Varaždin

EMANUEL VIDOVIĆ Djela iz fundusa Galerije Emanuel Vidović

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 21.09.2011. / 23.10.2011.
otvorenje: 19,00 sati

          Nakon što je varaždinski muzej prošle godine gostovao u Muzeju grada Splita izložbom Miljenka Stančića, u okviru razmjene programa tih dviju ustanova, u Varaždinu se predstavljaju ponajbolja djela Emanuela Vidovića iz tamošnje istoimene galerije. Galerija Emanuela Vidovića, čiji je postupak utemeljenja trajao od 1953. godine, otvorena je za javnost 27. listopada 2006. godine. Danas njezinu jezgru čine umjetnikove slike i crteži, kao i atelijer te arhiv s kulturno-umjetničkom, povijesnom i etnografskom građom, fotografijama i bogatom bibliotekom, koji ocrtavaju cjelokupni Vidovićev život i djelovanje.
 
          Emanuel Vidović rođen je u Splitu 24. prosinca 1870., gdje je i umro 1. lipnja 1953. godine. Kao 17-godišnjak upisao je likovnu akademiju u Veneciji, koju je napustio prije negoli je diplomirao, ali se nastavio baviti likovnom umjetnošću slikajući vedute kanala, lagune i motive iz Chioggie. Nakon boravka u Milanu, od 1898. godine radio je kao nastavnik u splitskoj Obrtnoj školi, a pored toga, u rodnome Splitu više od pola stoljeća bio je ugledni kulturni djelatnik i nositelj tamošnje onodobne likovne scene. Upravo i velik dio njegova opusa tematski je vezan uz splitske motive, s prevladavajućim tamnim, sjetnim ugođajem, koje je kasnije pretočio i u djela s prikazima interijera i mrtve prirode.
          Autorica stručne koncepcije izložbe Nela Žižić u tekstu predgovora navodi kako je Emanuel Vidović „... desetljećima bio žrtva nepravedne minorizacije i marginalizacije od strane utjecajnog dijela hrvatske umjetničke kritike“, dodajući da je takva percepcija njegova stvaralaštva bitno promijenjena realizacijom monografskih izložbi Vidovićevih djela, koje je 1971., 1982. i 1987. godine priredio ugledni povjesničar umjetnosti Igor Zidić, ukazavši time na činjenicu da je Vidović jedan od začetnika hrvatske moderne i aktivni sudionik u procesu modernizacije hrvatskoga slikarstva.

Autorice likovnog postava su Nela Žižić, viša kustosica u splitskoj Galeriji Emanuela Vidovića i Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin. Realizaciju programa pomogli su Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin.

Anita Peričić

 
ULAZNICE ZA RAZGLED IZLOŽBE EMANUELA VIDOVIĆA:

- odrasli ........................................................................15,00 kn
- učenici, studenti, umirovljenici ............................. 10,00 kn

 

povratak