Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Egipatska zbirka Gradskog muzeja Varaždin

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 29.06.2016. / 29.06.2016.
vrijeme održavanja: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin i Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije

U sklopu Srijede u Muzeju bit će riječi o Egipatskoj zbirci Gradskog muzeja Varaždin, o čemu je predavanje pripremio ugledni hrvatski egiptolog doc. dr. sc. Mladen Tomorad. Premda brojčano nevelika, jer sadrži tek sedam predmeta, Egipatska zbirka iz fundusa varaždinskoga muzeja itekako je vrijedna s obzirom na to da su među njima, osim preddinastijske čaše, staroegipatske stele i skarabeja, i četiri staroegipatske kanope, posude za čuvanje unutarnjih organa kod postupka mumifikacije, koje pripadaju u ljepše i bolje očuvane primjerke koji se mogu naći u hrvatskim muzejima.

        Doc. dr. sc. Tomorad Zbirku će predstaviti u kulturno-povijesnom kontekstu kroz nekoliko tematskih dijelova: nastanak i važnost Zbirke (kolekcionarstvo u 19. stoljeću i obitelj Pasthory-Varady), kultura Badari i pogrebni običaji preddinastijskog Egipta, period Amarne (vladavina Amenhotepa III., princeza Sitamun i Mery-Mery), kasno razdoblje egipatske povijesti (Psametik I. i 26. egipatska dinastija) te mumifikacija, ukop i karakteristična pogrebna oprema starih Egipćana.

        Predavanje se u suorganizaciji Društva povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije održava od 19 sati, a ulaz je besplatan. Ovim programom ujedno završava prvi dio ciklusa Srijeda u Muzeju, koji se nakon ljetne stanke ponovno nastavlja sredinom rujna ove godine.

 

 

O PREDAVAČU:

Doc. dr. sc. Mladen Tomorad rođen je 1971. g. u Zagrebu. Diplomirao je i magistrirao na Odsjeku za povijest, a potom i doktorirao na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na sveučilištu u Manchesteru završio je studij egiptologije. Nakon što je od 2000. do 2011. godine bio zaposlen kao znanstveni novak na FF Zagreb, od travnja 2011. godine radi kao docent na Odjelu za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Stručno se bavi poviješću starog Egipta i općom povijesti starog vijeka, muzeologijom, primjenama informacijskih tehnologija u povijesnim istraživanjima i nastavi povijesti, poviješću SAD-a od nastanka prvih kolonija do kraja 19. stoljeća te popularnom kulturom modernog doba (glazba i film). Sudjelovao je na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, ICOM-a (Međunarodnog vijeća muzeja), CIPEG-a (Međunarodnog odbora za egiptologiju) i Međunarodne udruge egiptologa.  Objavio je više od stotinu znanstvenih i stručnih radova s područja povijesnih znanosti i egiptologije, nekoliko udžbenika i priručnika za osnovne škole i gimnazije te znanstvenu knjigu Egipat u Hrvatskoj: egipatske starine u hrvatskoj znanosti i kulturi. Voditelj je projekta Croato-Aegyptica i glavni urednik web portala Croato-Aegyptica Electronica i Stara povijest.

 

Egipatska zbirka Gradskog muzeja Varaždin povratak