Gradski muzej Varaždin

Đuro Mihinjač: Slike i crteži 1952.-1982.

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija starih i novih majstora, Trg Miljenka Stančića 3, Varaždin
datum početka/završetka: 13.02.2009. / 08.03.2009.
otvorenje: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin

Gradski muzej Varaždin organizator je retrospektivne izložbe Đure Mihinjača na kojoj će bit će izloženo oko 90 slika i crteža toga varaždinskoga umjetnika, nastalih u razdoblju od 1952. do 1982. godine.

          Đuro Mihinjač rođen je u Varaždinu 13.4.1932. godine, gdje je proveo veći dio svojega životnoga vijeka i umro 28.8.1982. godine. Na slikarskome odjelu Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu diplomirao je 1956. godine, pod vodstvom profesora Josipa Resteka i Ivana Šebalja, a 1970. godine i na pedagoškoj akademiji, studijsku grupu likovne umjetnosti. Od 1957. godine radio je kao nastavnik likovnoga odgoja na varaždinskoj Drugoj osnovnoj školi te na tome području stekao ugled vrsnoga likovnoga pedagoga. Uz nastavnički poziv, intenzivno se bavio i slikarstvom, kao i pisanjem poezije. Tijekom života održao je niz samostalnih izložbi u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu te sudjelovao i na nekoliko skupnih. Cjelovit pjesnički opus objavljen mu je 1986. godine u zbirci "Jeka čudna, tražeća".

          Mihinjačevo likovno stvaralaštvo, s opusom od tristotinjak djela, na ovoj retrospektivnoj izložbi bit će predstavljeno izborom crteža i slika izvedenih uglavnom u tehnikama prešanog ugljena, jajne tempere na drvu i ulja na platnu, u kojima dominira čovjek kao tematska preokupacija. Autorica stručne koncepcije, likovnoga postava i teksta u popratnome katalogu izložbe je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju.

          Prije otvorenja izložbe, u multimedijalnoj dvorani palače Herzer, s početkom u 18,00 sati, bit će predstavljena i monografija o Đuri Mihinjaču, u kojoj o njegovu životu, likovnom i pjesničkom stvaralaštvu te pedagoškome radu, među ostalim, pišu: Dubravka Mihinjač, Kazimir Sviben, Zvonimir Bartolić, Emilija Kovač i drugi.

          Pokrovitelj izložbe, koja će biti postavljena za razgled do 1. ožujka, te monografije o Đuri Mihinjaču je Grad Varaždin.

Anita Peričić

povratak