Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Druga donacija Antona Cetína

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Galerija umjetnina, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 03.05.2023. / 21.05.2023.
otvorenje: u 19 sati

           U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba radova akademskog slikara Antona Cetína. Tridesetak koloriranih crteža-kolaža-slika rađenih na papiru sastavni su dio druge umjetnikove donacije Gradskom muzeju Varaždin.

        U prvoj donaciji iz 2020. okupljena su autorova djela od 1982. do 2014., dok su novopristigla nastala u posljednje tri godine i čine recentni prikaz iz nekoliko ciklusa: Otkriće I., II., III. i IV., Otkriće u sivom, Lirizam I., II. i III. Ona su također i logičan slijed njegova lirskog senzibiliteta, kojem autor ostaje dosljedan uz pokoju plohu jače istaknutoga kolorita, kao i motiviku vječne Eve („...kontroverzno biće koje onom famoznom biblijskom jabukom istodobno pruža raj i pakao“; Josip Depolo). U njegovu slikarstvu dominira linija sažeta do najjednostavnijih, gotovo geometrijskih formi, dok koloritom čistih boja naglašava emotivnost. U brojnim varijacijama autor propituje odnos linija i boja u beskraju umjetničke imaginacije kroz magičnu estetiku grafizma, dirajući nas u najtanje slojeve duše – poput iskrenoga dječjeg crteža!

        Anton Cetín (1936., Bojana kod Čazme), hrvatsko-kanadski likovni umjetnik, više od pedeset godina živi i stvara izvan Hrvatske, u Kanadi, no autor je koji ne gubi trag s domovinom, nego ustrajno i kontinuirano izlaže u Hrvatskoj. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1964. u klasi prof. Marijana Detonija. Ostvario je više od 150 samostalnih izložbi i izlagao na brojnim skupnim izložbama. U GMV-u je 1998. održao veliku samostalnu izložbu pod nazivom Eva i ptica – varijacije, a 2020. i izložbu radova iz svoje prve donacije.

        Autorica stručne izložbene koncepcije je viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec. 

Druga donacija Antona Cetína povratak