Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DRAŽEN EISENBEISSER: Titraji tišine

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 09.02.2011. / 27.02.2011.
otvorenje: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin

Dražen Eisenbeisser koprivnički je autor, koji se u prostoru Salona palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin predstavlja s tridesetak crteža na izložbi naslovljenoj Titraji tišine. Riječ je o djelima nastalima u posljednjih pet godina, rađenima u tehnici krede i ugljena, s vedutnim prikazima Koprivnice, Varaždina, Križevaca i Ludbrega. Autorovi slikarsko-crtački zapisi tih gradova, kako to i u predgovoru kataloga navodi likovni kritičar Marijan Špoljar, ne donose samo „razgledničarske“ motive lijepo uređenih pročelja, već počesto ustupaju mjesto i istrošenim, ruiniranim zidovima i prizorima. Eisenbeisser, usto, niti nema namjeru fotografski bilježiti te urbane predjele, već, kao uostalom svaki umjetnik, nastoji u svojim djelima dočarati neke nove vidike. U tehničkome pristupu, umjesto preciznoga koristi rasplinuti crtež, pa su njegovi uratci, odnosno kako ih Špoljar naziva „gradobrazi“, „...poetsko-melankolični prikazi na kojima krovovi, fasade, zidovi i portali jesu stvarni i doslovno preneseni iz slike grada, ali su podvrgnuti sudu individualne optike i osobne dijagnoze.“

Na otvorenju će nastupiti Miroslav Evačić, frontmen grupe Čardaš Blues, etno-rock glazbenik, multinstrumentalist, skladatelj i producent, koji je svojim stvaralaštvom stekao izniman ugled kod publike i struke i daleko izvan naših granica.
Anita Peričić


O AUTORU:
Rođen 21.06.1957. g. u Koprivnici. Sklonost slikanju počeo je pokazivati još u osnovnoj školi. U početku samouk. Do sredine osamdesetih godina imao je povremene prekide u radu. Sredinom osamdesetih je konačno „proslikao“ u pravom smislu te riječi te uspio održati kontinuitet sve do danas. 1992. godine upoznao se s prof. Zlatkom Kauzlarićem Atačom, s kojim je do danas u kontaktu, a koji mu je svojim savjetima, u više navrata, puno pomogao. Na njegov poticaj, te na poziv akademskih slikara Romana Baričevića i Željka Mucka, u periodu od 1996. i 1997. g., slika u njihovoj majstorskoj radionici. Od početka 2007. godine samostalan je likovni umjetnik.
 
SAMOSTALNE IZLOŽBE SLIKA: „Galerija S“ Koprivnica, 1992. god., Knjižnica „Dugave“ Zagreb 1994. god., „Galerija ZB Art“ Ludbreg, 2007. god., Galerija OŠ Bakovčice, 2007. god., Kulturni centar „Cafe bar Zeus Faber“, 2007. god., Galerija Hrvatske Paneuropske Unije, 2008. god., Galerija „Sanctus Quirinus“ Sisak, 2009. god., izložba umjetničke fotografije „Galerija ZB Art“ Ludbreg, 2009. god. i Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, 2010. god.

Atelier: Frankopanska 1, 48 000 Koprivnica

GSM: ++385 (0) 91 792 29 58

e-mail: drazen.eisenbeisser@kc.t-com.hr

povratak