Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Donacija Višnje Jelačić

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 15.04.2015. / 13.05.2015.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Hrvatsko keramičarsko udruženje Kerameikon, Gradski muzej Varaždin

        U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba odabranih radova iz donacije akademske slikarice i keramičarke Višnje Jelačić iz zbirke Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon.

        Višnja Jelačić (Zagreb, 1928.-2007.) 1955. godine diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, u klasi prof. Ernesta Tomaševića. Od 1961. do 1977. godine živjela je i radila u Londonu, gdje je usavršavala keramičke i slikarske tehnike. Bila je članica britanskih i međunarodnih umjetničkih udruženja te održala dvadesetak samostalnih izložbi  i sudjelovala na stotinjak skupnih. Njezine slike, skulpture, porculanski objekti, forme i kompozicije, izvedene u raznim tehnikama, nalaze se u muzejima, edukacijskim centrima i privatnim zbirkama.

        Dio svojega opusa, od osamdesetak radova u keramici i pedesetak u različitim slikarskim tehnikama, Višnja Jelačić donirala je Kerameikonu, Hrvatskom keramičarskom udruženju, čija je bila počasna članica. U predgovoru kataloga izložbe umjetnica Višnja Markovinović, među ostalim, je o stvaralaštvu Višnje Jelačić istaknula: „Njezin rafiniran, konstruktivan i nadasve senzibilan kolorit je skala sekundarnih i tercijarnih tonova. U keramici tu delikatnu i poetičnu obojenost postiže tehnikom marmoriranja. Obojenu sirovu glinu modeliranjem pretvara u maštoviti svijet simbola cvjetnih oblika, klica i izdanaka“.

        Donacija Višnje Jelačić dio je Zbirke suvremene svjetske keramike Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon, koje je od osnutka 2002. godine do danas prikupilo radove 250 umjetnika iz cijeloga svijeta. Pored toga, udruženje Kerameikon posjeduje i više od tisuću naslova stručnih izdanja iz područja keramike, čiju osnovu čini donacija Gustava Weißa, najznačajnijeg europskog stručnjaka za keramiku, od kojih će dio biti predstavljen na izložbi.

 

Donacija Višnje Jelačić povratak