Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DANIJELA PIČULJAN: Metamorfoze / Izložba uz 20 godina profesionalnoga umjetničkog rada

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 23.11.2022. / 15.01.2023.
otvorenje: u 19 sati

        U Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin u sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba Danijele Pičuljan, priređena uz 20 godina autoričina profesionalnoga umjetničkog rada i stvaranja u mediju keramike. Izložba je naslovljena prema posljednjem ciklusu radova Metamorfoze, gdje suživot s materijom gline donosi na svijet artefakte vrijedne divljenja, u kojima se prepoznaje istančana isprepletenost razumijevanja autorske intervencije i slobode materije.

        Izloženih 15 skulptorskih djela svojim nastankom i prezentacijom predstavljaju stvarnu metamorfozu materijala, u kojoj gruba crna glina prelazi u bijeli profinjeni poluproziran porculan; tijekom procesa pečenja dolazi do transformacije oblika i tekstura, rustičnih površina i organskih asocijacija, čime se sugerira i transformacija i umjetnika i njegova rada. Težnja autorice usmjerena je na poruku da u ova zahtjevna vremena trebamo prolaziti kroz život odbacujući iza sebe nevažno i okrenuti se stvarima/ljudi-ma/situacijama koje nas pročišćuju i nadograđuju.

        Danijela Pičuljan dosad je realizirala 12 samostalnih i sudjelovala na više od 90 skupnih nacionalnih i međunarodnih žiriranih izložbi. Sudjelovala je i na nizu međunarodnih umjetničkih simpozija te na umjetničkim rezidencijama u Španjolskoj, Mađarskoj i Kini. Radovi joj se nalaze u zbirkama nekoliko muzeja, kao i u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

        Autorica stručne izložbene koncepcije je viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

 

 

 

DANIJELA PIČULJAN: Metamorfoze / Izložba uz 20 godina profesionalnoga umjetničkog rada povratak