Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Ciklus Nešto staro, nešto novo / DATI VOLJU ZA NEVOLJU

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Stari grad, Šetalište J. J. Strossmayera 1, Varaždin
datum početka/završetka: 30.06.2021. / 28.11.2021.
otvorenje: u 19 sati

Izložba pod nazivom Dati volju za nevolju, prva je u nizu iz ciklusa Nešto staro, nešto novo, koja govori o tome kako su se Varaždinci u prošlosti suočavali s kriznim situacijama, borili se s epidemijama i liječili od različitih bolesti.

Izložba je prvotno predstavljena na Facebook stranicama GMV-a u ožujku 2020. godine, i to samo nekoliko dana nakon što je varaždinski muzej zbog globalno proglašene epidemije koronavirusa zatvorio svoja vrata za posjetitelje i nastavio komunikaciju s publikom u virtualnom prostoru.

U novonastalim okolnostima bio je to ujedno i jedan od prvih originalnih tovrsnih virtualnih projekata u Hrvatskoj.

S obzirom na aktualnu svjetsku situaciju uzrokovanu koronavirusom, kroz izložbu se željela povući poveznica sa sličnim neprilikama u prošlosti i činjenicom da su se ljudi uvijek u ratovima, elementarnim nepogodama i naročito kod pojava zaraznih bolesti trudili prilagođavati krizama i za njih pronalaziti odgovarajuća rješenja, nastavljajući sa životom i radom u izvanrednim, teškim, a ponekad i nemogućim uvjetima.

Izložbena tema u virtualnoj inačici ilustrirana je kroz 30-ak predmeta iz fundusa svih šest odjela GMV-a: Arheološkog, Povijesnog, Kulturno-povijesnog, Etnografskog i Prirodoslovnog te Galerije umjetnina, a u „fizičkom“ izdanju bit će i dopunjena. Tako će biti zastupljene i najnovije akvizicije iz 2021. godine, među kojima su cjepiva protiv bolesti COVID-19, zaštitna oprema medicinskog osoblja i antigenski testovi, koje su za fundus GMV-a ustupili Opća bolnica Varaždin i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Također, kako je koronavirus teško pogodio i kulturni sektor pa je u mnogočemu i sam postao tema umjetnosti, u izložbu je uključen i nagrađeni performans Morphogenesis Slavice Marin nastao kao reakcija na lockdown.

Uz to, izložbeni postav dopunjuju i fotografije Darija Petkovića snimljene kao osobni bolnički fotodnevnik tijekom mjesec dana hospitalizacije zbog bolesti COVID-19.

Autorica stručne izložbene koncepcije, likovnog postava i teksta u popratnom katalogu je Jelena Rančić, kustosica na Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a. Izložba je postavljena do 5. rujna ove godine, a otvorenje i razgled organiziraju se uz propisane/preporučene epidemiološke mjere.

 

Epidemiološke mjere: otvorenje izložbe održava se na otvorenom prostoru u dvorištu Staroga grada; u razgledu izložbenog postava, s obzirom na ograničen broj osoba, istovremeno može biti 15 posjetitelja; u zatvorenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitne maske za lice; potrebno je i pridržavanje ostalih propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.

Ciklus Nešto staro, nešto novo / DATI VOLJU ZA NEVOLJU povratak