Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

ČAROLIJA IGRE Igračke u pretpovijesti i antici iz zbirki Arheološkoga muzeja u Zagrebu

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV, Palača Hertzer, Franjevački trg 6
datum početka/završetka: 17.04.2013. / 19.05.2013.
otvorenje: 18,00 sati
organizator: Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Varaždin

          Nakon premijernog predstavljanja u matičnom Arheološkom muzeju u Zagrebu početkom prošle godine, a potom i gostovanja u nekoliko hrvatskih gradova, izložba „Čarolija igre“ dolazi i u Gradski muzej Varaždin. Izložba obrađuje temu igračaka i igara u pretpovijesti i antici, ilustriranu na primjerima dvjestotinjak predmeta iz zbirki zagrebačkoga Arheološkog muzeja. Prema odabranim arheološkim artefaktima može se zaključiti da su igre i igračke od samih početaka ljudskoga roda imale iznimnu važnost u životu i odgoju djece, ali su ne manje značajno mjesto zauzimale i kod odraslih, prateći ih kroz cijeli život, što se u biti kroz povijest nije promijenilo ni do danas. Kako je istaknuto u uvodnom tekstu popratnog kataloga izložbe „... ono što u javnosti ponekad izaziva čuđenje i nevjericu, proizlazi upravo iz njihove svojevrsne bezvremenosti, tj. iz činjenice da između igara i igračaka koje su bile privlačne starijim generacijama i onih koje su danas popularne i rado prihvaćene u osnovi nema bitnih razlika“.

          Igračke iz pretpovijesnih razdoblja na ovoj izložbi obuhvaćaju uglavnom predmete od keramike i koštanih materijala, a među njima su najbrojnije one oblikovane po uzoru na predmete iz svakodnevne uporabe u minijaturnim dimenzijama kao što su različite posude, stolovi, stolci, čamci i životinje. U antičkom razdoblju iznimna važnost pridavala se igračkama i igri u svestranom razvitku djeteta, o čemu svjedoče i brojni slikovni prikazi na vazama, freskama i kamenim spomenicima, od kojih je jedan zastupljen na izložbi. Iz grčkog i rimskog doba na izložbi su pored toga predstavljene i posudice od keramike, bronce i srebra, životinjske figurice, zvečke, žetoni za razne igre, koštane i olovne kocke, zvrkovi i drugo.

          Autori izložbe su Dubravka Balen-Letunić i Ante Rendić-Miočević, koji su izložbu o pretpovijesnim i antičkim igračkama prvi put, i to u suradnji s varaždinskim muzejom, realizirali 1982. godine. Premda je tada, kako su i sami naglasili, izložba bila tehnički skromnije prezentirana, pobudila je neočekivano velik interes javnosti. Nakon više od trideset godina varaždinska publika ponovo će je imati prilike vidjeti, ovaj put u suvremenijem ozračju.

          Tijekom održavanja izložbe varaždinski muzej priprema i niz dodatnih sadržaja, koje je sa suradnicima osmislila Marina Šimek, muzejska savjetnica u varaždinskom muzeju. Za najmlađe školarce pripremljene su edukativne radionice pod nazivom „Moja igračka“, a uz to se organiziraju i dječje subote s kreativnim programima, tematski uglavnom vezanima uz izradu igračaka od različitih materijala. Prvu subotu, 20. travnja, od 10 do 12 sati, svi zainteresirani imat će prilike, uz stručnu pomoć suradnika GMV-a Jadranka Gjereka, izrađivati fučkice (žveglice) od gline.  

          Otvorenje izložbe bit će pomalo drukčije od uobičajenih s obzirom na to da ga pripremaju učenici III. c razreda varaždinske Prve osnovne škole i njihova učiteljica Sonja Podobnik.


           Ulaz za razgled izložbe bit će tijekom njezina održavanja u varaždinskom muzeju besplatan, a besplatno će biti i sudjelovanje u kreativnim radionicama subotom.

 

DJEČJE SUBOTE – Program:

 20.4.2013. 10-12 sati: izrada glinenih igračaka – fučkica (žveglica) ; voditelj Jadranko   Gjerek

27.04.2013. 10-12 sati: priče iz starine – čitanje antičkih priča; voditeljica Martina Matijaško

04.05.2013. 10.12 sati: izrada igračaka od komušinja; voditeljica Blanka Pazman i učenici OŠ Vinica

11.05.2013. 10-12 sati: izrada krpene lutke; voditeljica Željka Horvat, Krpe i konci

18.05.2013. 11-13 i 20-22 sata: izrada starinskih drvenih igračaka; voditeljica Pavica Mlinarić, Obrt Mikuš

 

INFORMACIJE:  

Ravnatelj: Miran Bojanić Morandini, tel. 042 658 751, 099 8090 525, ravnatelj@gmv.t-com.hr

Muzejska savjetnica: Marina Šimek, GMV Arheološki odjel, tel. 042 658 763, marina.simek@gmv.t-com.hr

 

 Izložba je otvorena za razgled: utorak – petak 9-17 sati, subotom i nedjeljom 9-13 sati.

Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.

povratak