Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Biološke karakteristike kostura pokopanih u crkvi benediktinskog samostana u Bijeloj kraj Daruvara

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 21.10.2020. / 21.10.2020.

 

        Arheološka istraživanja benediktinskog samostana sv. Margarete u Bijeloj kraj Daruvara traju od 2012. godine, a provodi ih Hrvatski restauratorski zavod pod vodstvom Andreja Janeša. Dosad su istraženi ostaci jednobrodne crkve, gdje su pronađeni mnogobrojni arhitektonski elementi, sitni nalazi i 28 grobova, koji se na temelju radiokarbonskih analiza datiraju od 13./14. do 17. stoljeća. Provedena antropološka analiza kosturnih ostataka otkrila je visoke učestalosti zubnih oboljenja i pokazatelja biološkog stresa. Ono što zasad izdvaja ovaj uzorak od ostalih kasnosrednjovjekovnih i novovjekovnih koštanih uzoraka iz kontinentalne Hrvatske je visoka učestalost perimortalnih trauma (nastalih u/oko trenutka smrti). Ovi antropološki podaci upućuju na vrlo težak i nesiguran život u barem jednom vremenskom segmentu života u Bijeloj.

        Predavanje počinje u 19 sati, a pripremila ga je dr. sc. Željka Bedić, znanstvena suradnica u Antropološkom centru HAZU-a.

 

 

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, na predavanju može biti 50 posjetitelja. Za prisustvovanje je obvezna  ulaznica. Besplatna ulaznica može se podići na recepciji u palači Herzer u radno vrijeme GMV-a za posjetitelje: utorak – petak od 9 do 17 sati. Svima koji ne mogu pratiti predavanje u GMV-u to je omogućeno putem streaminga uživo na našem YouTube kanalu.

 

Biološke karakteristike kostura pokopanih u crkvi benediktinskog samostana u Bijeloj kraj Daruvara povratak