Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

BAROK U HORTIKULTURI VARAŽDINA / Barokni vrtovi i parkovi s osvrtom na Varaždin

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 07.10.2020. / 07.10.2020.

        U sklopu Srijede u Muzeju predstavlja se projekt „Barok u hortikulturi Varaždina“, koji je osmislila Udruga vrtlara Varaždinske županije uz nedavno završenu, jubilarnu 25. Međunarodnu izložbu cvijeća pod nazivom „Barok, glazba, cvijeće“ i 50 godina Varaždinskih baroknih večeri. Projekt su podržali Grad Varaždin, Parkovi d.d., VBV, Gradski muzej Varaždin i Agronomski fakultet u Zagrebu. Njime su se željeli prikazati odnosno obnoviti detalji baroka u varaždinskoj hortikulturi i stvoriti cjelovit ugođaj u gradu baroka. Dio projekta bio je i natječaj Udruge vrtlara Varaždinske županije za najbolji vizual cvjetne gredice, na kojem su pobijedili Dario Jemrić i Daniela Antolović, uz mentorstvo prof. dr. sc. Vesne Židovec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Gredica je posađena 17. rujna ove godine u suradnji s Parkovima d.d. iza varaždinske katedrale u Šetalištu Vatroslava Jagića i označena je informativnom tablom. Na Srijedi u Muzeju nagrađeni autori predstavit će svoj koncept nastanka oblikovanja vizuala barokne gredice, a tom prigodom bit će im uručena i nagrada. O projektu „Barok u hortikulturi Varaždina“ govorit će predsjednica Udruge vrtlara Varaždinske županije Blanka Pazman, mag. ing. hortikulture.       

        Uz predstavljanje projekta održat će se i predavanje „Barokni vrtovi i parkovi s osvrtom na Varaždin“ kao uvod u svijet vrtne i parkovne arhitekture toga doba, koje je pripremila Ivana Drožđek, dipl. povjesničarka umjetnosti. U baroknoj arhitekturi vrtova i parkova dominantna su dva tipa oblikovanja: francuski tip, koji se temelji na spoju geometrije, simetrije i prirode, te engleski tip, obilježen pokretom „povratak prirodi“. U oba tipa parka, uz drveće, grmlje i cvijeće, koriste se mnogobrojni vodeni elementi, skulpture i manji građevni elementi, a koje su poveznice s varaždinskom vrtnom i parkovnom arhitekturom u prošlosti i danas, pojasnit će se na predavanju.  

        Program počinje u 19 sati i održava se uz propisane/preporučene epidemiološke mjere.

         

 

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, na predavanju može biti 50 posjetitelja. Za prisustvovanje je obvezna ulaznica. Besplatna ulaznica može se podići na recepciji u palači Herzer u radno vrijeme GMV-a za posjetitelje: utorak – petak od 9 do 17 sati. Molimo da se prilikom boravka u GMV-u pridržavate i ostalih preporučenih epidemioloških mjera.

Novinari i ostale službene osobe iz novinarskih redakcija za predavanje ne moraju imati ulaznicu.

Svima koji ne mogu pratiti predavanje u GMV-u to je omogućeno putem streaminga uživo na našem YouTube kanalu 

BAROK U HORTIKULTURI VARAŽDINA / Barokni vrtovi i parkovi s osvrtom na Varaždin povratak