Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

ARBORETUM OKOM ŠUMARA Predavanje uz Dan hrvatskog šumarstva

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 20.06.2018. / 20.06.2018.

      U Hrvatskoj egzistiraju tri arboretuma. Po mnogima, jedan od najljepših i najvrjednijih u Europi bio je onaj kraj Opeke. No vrijeme je učinilo svoje: višedesetljetna nebriga i maćehinski odnos prema dvorcu i zelenilu doveli su do njegova propadanja naočigled mještana i svih posjetitelja. I nebitno je tko je vlasnik, a tko šeće njegovim livadama i šumovitim sjenama. Bitno je da nestaje svima pred očima i da je u današnje vrijeme velika sramota zapustiti takvu baštinu.

        To dovodi do zaključka da današnje generacije stručnjaka ne znaju sačuvati stoljetne vrijednosti, a pitanje je kako onda od njih očekivati da će znati stvoriti i nešto novo – tako  najavljuje svoje tematsko predavanje dr. sc. Miroslav Benko iz Zavoda za uređivanje šuma i šumarsku ekonomiku Hrvatskog šumarskog instituta, koje će se u sklopu Srijede u Muzeju održati u palači Herzer. Predavanje počinje u 19 sati i organizira se uz Dan hrvatskog šumarstva. Ulaz je besplatan.

        Ovim programom ujedno završava ciklus Srijeda u Muzeju za prvu polovicu godine, a nastavlja se, nakon ljetne stanke, sredinom rujna.

 

ARBORETUM OKOM ŠUMARA Predavanje uz Dan hrvatskog šumarstva povratak