Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Amela Frankl: PK 22

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Izložbeni salon
datum početka/završetka: 20.10.2021. / 14.11.2021.
otvorenje: u 19 sati

           

        Umjetnica predstavlja svoj recentni rad u tehnici videa, fotografije i teksta, objedinjavajući tri prizora koja zatječe i snima u proljeće 2021. godine za vrijeme boravka u Mauritaniji, afričkoj državi na obali Atlantskog oceana. Rad čine inserti prizora gotovo mitološkoga karaktera iza čije se poetike krije tek surova svakodnevica. PK 22 je oznaka mjesta na dvadeset drugom kilometru od središta glavnoga grada Nouakchotta. Kustos i autor teksta o izložbi je Branko Franceschi.

        Povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac o stvaralaštvu autorice je istaknuo: “Uplićući u radove vlastite priče i konkretne životne situacije, Amela Frankl kroz medijatorsku umjetničku praksu i strategiju tematizira pitanja osobnih i društvenih sloboda, privatnih i javnih života, spremnosti na suradnju te empatije kao društveno neophodne prakse.“

        Amela Frankl je multimedijalna umjetnica rođena 1963. godine u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Realizirala je niz projekata, među kojima su: Dnevnik s ruba pustinje, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 2021.; I to će proći, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2017.; Što nosim, izdavački projekt, Meandar/MSU, Zagreb, 2016.; Balada o dva nadgrobna bloka, Park Zrinjevac, Zagreb, 2015.; Za početak, Stara sinagoga, Koprivnica, 2013.; Što nosim, performativni projekt, MSU Zagreb, Zagreb – Pariz, 2011. – 2013.; Za zdenac života, Atelijer Meštrović, Zagreb, 2011.; Ime mojega oca, Slika od zvuka, Treći program HR, Zagreb, 2010.; Do kosti, Gradska galerija Labin, Labin, 2010.; S njima i bez njih, Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi, Zagreb, 2010.

 

 

Epidemiološke mjere u GMV-u:

Otvorenje izložbe održava se na otvorenom prostoru u dvorištu palače Sermage; u razgled izložbenog postava u Izložbeni salon palače Sermage GMV-a, s obzirom na ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u tom prostoru, ulazi po 15 posjetitelja; u zatvorenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitne maske za lice; potrebno je pridržavanje i ostalih propisanih/preporučenih epidemioloških mjera. 

Amela Frankl: PK 22 povratak