Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

ALANA KAJFEŽ: Skulpture i slike

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3 / Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15
datum početka/završetka: 30.10.2019. / 17.11.2019.
otvorenje: u 19 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin, Galerija Zlati ajngel

        Treća ovogodišnja izložba u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel predstavlja mladu kiparicu Alanu Kajfež. Rođena je u Zagrebu (1990.), gdje se i školovala te 2014. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Peruška Bogdanića. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi, a autorica je i javnih spomenika u Vrsaru, Zagrebu i Lovincu. I ova izložba, kao i dvije prethodne, usporedno donosi kiparski i dvodimenzionalni rad autora-kipara, pa će tako u palači Sermage GMV-a biti izložene autoričine skulpture, a u Galeriji Zlati ajngel slike.

        O radovima Alane Kajfež, između ostaloga, Lidija Fištrek piše: „…odnos prema tijelu izdiže od božanskog do krajnjeg sredstva kojim se postiže cilj istražujući njegova svojstva i mogućnosti. U suvremeno doba golo se tijelo i dalje smatra provokacijom, njegova prirodna ljepota svedena je na iskonsku goloću koja prema Kantu postaje 'beskrajno neprimjetna, beskrajno lišena tajne'. Međutim, goloća staklenih torza Alane Kajfež prikazuje nepromjenjivu ljepotu ženskog tijela koje je oduvijek obavijeno velom tajni u očima umjetnika i promatrača za razliku od tijela koje je lišeno svake estetike, koje nema ljepote i uzvišenosti, već lebdi između živoga i umjetnoga odnosno života i umjetnosti.“   

        Izložba Alane Kajfež otvara se u sklopu Srijede u Muzeju, 30. listopada ove godine. Otvorenje započinje u palači Sermage GMV-a (Trg M. Stančića 3) u 19 sati, a nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15).

        Izložba je postavljena za razgled do 17. studenoga ove godine.   

ALANA KAJFEŽ: Skulpture i slike povratak