Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

95 godina Planinarskog društva Ravna gora Varaždin

OSTALO

datum početka/završetka: 12.11.2014. / 12.11.2014.
Organizator: Planinarsko društvo Ravna gora

       Srijeda u Muzeju 12. studenoga posvećena je varaždinskome Planinarskom društvu Ravna gora, koje ove godine obilježava 95. godišnjicu osnutka. Jedan od utemeljitelja Društva i njegov prvi predsjednik bio je prof. Krešimir Filić, svestrani kulturni djelatnik i osnivač brojnih varaždinskih udruga i ustanova, među kojima je i Gradski muzej Varaždin.

        Planinarsko društvo Ravna gora već je na početku svojega djelovanja pokazalo izuzetnu agilnost, koja se intenzivirala nakon II. svjetskog rata, a zadržala se i do danas. Osim što su organizirali brojne planinarske izlete po Hrvatskoj i u regiji, sudjelovali u izgradnji planinarskog doma od 1961. do 1963. godine, članovi Društva održali su i brojna predavanja o svojim aktivnostima, a neki od njih savladali su i najviše planine svijeta. U sastavu Društva okupljene su seniorska, omladinska, alpinistička i orijentacijska sekcija te gorska služba spašavanja, koje su za svoj rad dosad primile i brojna priznanja najvažnijih planinarskih organizacija i drugih institucija.

        O djelovanju Planinarskog društva Ravna gora, njegovim dosadašnjim uspjesima, kao i planovima u budućnosti govorit će Marijan Fabeta, Zlatko Smerke i Dubravko Šincek.

        Predavanje se održava u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin od 19 sati, a ulaz je besplatan.

povratak