Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

9. VARAŽDINSKE MUZEJSKE SVEČANOSTI

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 14.05.2015. / 21.05.2015.

ČETVRTAK, 14. 5. 2015., 17.00 sati, Palača Herzer

ABC Arhivska Barbara Celjska

Otvorenje izložbe plakata i predavanje

  

Barbara Celjska (1392.? – 1451. g.), kći hrvatskoga bana Hermana II. Celjskog i grofice Ane Schaunberg, druga je žena Žigmunda Luksemburškog. Iako je brak sklopljen 1406. g. između četrnaestogodišnje Barbare Celjske i tridesetsedmogodišnjeg kralja Žigmunda bio prije svega politički potez, koji potvrđuje veze između celjske i luksemburške kuće, Barbara uskoro postaje središnja figura na kraljevskom dvoru. Pokazalo se da se iza lijepog lica i mladosti krije velika ambicija, ali i odgovarajući talent za politiku i gospodarstvo. Žigmund stoga uvodi Barbaru u državne poslove, pa ga i mijenja prilikom njegovih dugotrajnih izbivanja iz Ugarsko-hrvatskog kraljevstva. Od 1420. g. Barbara nosi naslov češke kraljice, a od 1433. g. i carice. Barbara Celjska se bavila i alkemijom, a kako se voljela odijevati u crno, u hrvatskom je narodu ostala poznata kao Crna Kraljica

 

Predavač: mag. Rolanda Fugger Germadnik, muzejska savjetnica u Pokrajinskom muzeju Celje.

Organizatori: Zgodovinski arhiv Celje, Pokrajinski muzej Celje. Suorganizatori: Državni arhiv u Varaždinu i GMV.  

 

 

 

 

PONEDJELJAK, 18. 5. 2015., 21.00 sat, Palača Herzer

Hakirane igračke / Elektro Hack Friendly i MOP4

Otvorenje izložbe/radionice

 

Electro-Baroque predstavlja presjek intermedijskih umjetničkih i tehnoloških radova nastalih u posljednje tri godine u kreativnom i tehnološkom labu Radione.org, uključujući i najnovije radove iz 2015. godine. Povezujući na izložbi zvuk i biologiju kroz elektroničke uređaje, članovi Radione.org prezentiraju svoje audio-instrumente i gadgete (oscilatore, sintesajzere, zvučne kutije, teremine, filtre), instalacije pogonjene Arduino mikrokontrolerom i miniračunalom Raspberry Pi, akustičnim glazbenim instrumentima, upotrebom vintage i retro tehnologija, programskim jezicima, circuit bendingom… Ova izložba je interaktivna i zahtijeva angažman posjetitelja; dakle, umjesto uobičajene napomene „molimo, ne dirajte predmete“, ovaj put potičemo publiku da eksponate dotiče i istražuje jer se tek tada događaju zanimljive i neobične stvari.

 

Izlažu: Igor Brkić, Tomislava Borić, Tin Dožić, Ana Horvat, Deborah Hustić (kustosica izložbe), Goran Mahovlić, Davor Jadrijević, Igor Petrović, Damir Prizmić, Boris Vidošević, Mate Zec, Alenka Dmitrović.

Organizator: Radionia.org. Suorganizator: GMV. Izložba ostaje otvorena do 23. 5. 2015. godine.

 

 

 

ČETVRTAK, 21. 5. 2015., 19.00 sati, Palača Sermage

Svjetski dan kulturne raznolikosti (21. svibnja) /  Kandidatura grada Varaždina za EPK 2020.  

Poetsko/glazbeno/vizualna umjetnička izvedba uz zbirku poezije Speculum

 

"Ogledalo (lat. speculum) poznato je po svojoj duboko simboličkoj ulozi i kao takvo njegovo je prisustvo kroz povijest nezaobilazno u misaonom habitusu. Koristeći djelovanje zrcala kao amblematske prezentacije dihotomije suvremenog svijeta, ovdje prisutne suptilne poetske bilješke tihi su promatrač društva u sebi, i sebe u društvu. Analizirajući pjesnički izvanjsko, nastoji se doprijeti do krajnjih granica pozadine, gdje mane i vrline postaju jedno. Upravo iz te promatračke perspektive, zbirka pjesama Speculum predstavlja refleksivni ensemble modernih društvenih odnosa, to jest, svojevrsnim zrcaljenjem istih ona vjerno vodi do objašnjenja vlastitih pjesničkih aspiracija zbog kojih se konačno različiti utisci sabrali pod iste korice i vezali zajedničkom mišlju – Speculum. Nedvojbeno, predmetna knjiga okidač je za dublje promišljanje postojanja u omeđenom vremenskom trajanju života pojedinca predodređenog konkretnom društvu i svijetu..." (iz recenzije Ive Potočnik).

 

U programu sudjeluju: Hana Hegedušić, Marinko Prga, ansambl Kaj te briga, Andrej Švoger.

Organizator: Modernist nakladništvo. Suorganizator: GMV.

9. VARAŽDINSKE MUZEJSKE SVEČANOSTI povratak