Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

7. varaždinske muzejske svečanosti / 9. europska noć muzeja

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 16.05.2013. / 18.05.2013.
organizator: Gradski muzej Varaždin

 - programi uz Međunarodni dan muzeja -
 


MEĐUNARODNI DAN MUZEJA ustanovio je 1977. godine UNESCO ICOM (Međunarodno vijeće muzeja), koji se od tada, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta. Za 2013. godinu odabrano je geslo: Muzeji (memorija + kreativnost) = društvena promjena.

EUROPSKA NOĆ MUZEJA je manifestacija koja se od 2005. godine organizira u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a. Gradski muzej Varaždin u ovoj priredbi sudjeluje redovito svake godine od samoga početka, a ove, devete po redu, time će obilježiti i ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.

VARAŽDINSKE MUZEJSKE SVEČANOSTI ove godine organiziraju se sedmi put zaredom, a kao i dosad, ovu manifestaciju Gradskog muzeja Varaždin ispunit će nekoliko različitih programa, priređenih uz Međunarodni dan muzeja. Završnica, po običaju, slijedi sudjelovanjem u Europskoj noći muzeja.


 ČETVRTAK, 16.5.2013.

GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6, 19.00 sati
Predavanje Je li Sulejman jahao kraj Varaždina?
Varaždinsko područje u razdoblju ratovanja s Osmanlijama.
Predavanje su pripremile Spomenka Težak i Martina Matijaško.
Televizijski Sulejman Veličanstveni u nas je proteklih mjeseci zaplijenio pažnju brojnih gledatelja, dočaravajući nam, pomalo romantično a činjenično i poprilično upitno, spone koje i Hrvate, kroz događaje u prošlosti, vežu s Osmanlijama. Naše predavanje također će nastojati rasvijetliti to povijesno razdoblje, doduše s ne toliko melodramatskog naboja, već utemeljeno na znanstvenoj pozadini. U fokusu je prikaz varaždinskog područja u doba ratovanja Hrvata s Osmanlijama, od početka 16. stoljeća do sklapanja mira u Srijemskim Karlovcima 1699. godine. Posebno će biti istaknuta uloga Varaždina u dinastičkim borbama između Ferdinanda I. Habsburškog i Ivana Zapolje, sukobima s Osmanlijama, te njegov razvoj kao sjedišta Slavonske granice i Varaždinskog generalata. Tema će biti potkrijepljena podacima o relevantnoj materijalnoj baštini koja se čuva u varaždinskom muzeju, među ostalima i o perzijsko-osmanskoj kacigi Kulah Khud, koju će posjetitelji imati prigode vidjeti u Starom gradu tijekom održavanja ovogodišnje Europske noći muzeja. Osim toga, očekuje se da će ovo predavanje dati odgovor i na pitanje iz naslova.

PETAK, 17.5.2013.

GMV Stari grad, 20.30 sati
Varaždinbreg za Varaždin – Stoljetna povezanost brega i grada
Degustacija pjenušca, ekoloških vina i ulja
Organizatori: Izletište „Zlatne gorice“ Varaždinbreg i GMV.
Povijesni razvoj Varaždinbrega uvelike je vezan uz povijesni razvoj grada Varaždina. Od nekoliko vlastelinstava kojima su ti brežuljci pripadali do nastanka prekrasnih vinogradarskih kurija i klijeti u vlasništvu poznatih i imućnih varaždinskih obitelji, tijekom 18. i 19. stoljeća na tom se području proizvodilo dobro vino. Varaždinski purgari, osim po dobro vino, tu su dolazili uživati i u čistom zraku, prirodi i zabavama, nastojeći i na taj način slijediti onodobni modni europski trend. O povijesnoj priči Varaždinbrega kratko uvodno izlaganje pripremila je muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, dok će potom svoje proizvode s tih obronaka (koje će posjetitelji imati prilike i kušati!) predstaviti vlasnik Izletišta „Zlatne gorice“ Dražen Jambriško. 


 

SUBOTA, 18.5.2013.

Međunarodni dan muzeja / Europska noć muzeja
GMV, 20.00-24.00 sata
 

 GMV Stari grad

Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela
Žezlo varaždinskog gradskog suca, veliki pečatnjak grada Varaždina, Kukuljevićev rukopis, železni čovek i neobična sirena (njih ste vidjeli na Korzu, ali u Muzeju su originali!), tanjuri, vaze, zdjele, čaše, šalice iz najpoznatijih hrvatskih i europskih radionica, džepni sat iz Londona, ekvatorijalni sunčani sat iz Njemačke..., raskošna zrcala i lusteri...,  soba u slogu renesanse, pa onda barokna... i tako sve do secesije..., a na koncu oružje. Svakako pogledajte i kapelicu sv. Lovre, koja je tijekom održavanja nacionalne Noći muzeja u siječnju ove godine bila zatvorena!

Kulah Khud
Predstavljanje perzijsko-osmanske kacige iz fundusa GMV-a
Kulah Khud je kaciga s bliskoistočnog područja, napravljena na prijelazu s 18. u 19. stoljeće. Izrađena je od čelika, gravirana i ukrašena tehnikom koftgari, odnosno tauširanja zlata i srebra, a na njezinu obodu su sthovi iz Kur'ana. Ovakva oprema koristila se u Perziji, a kasnije su je preuzele i Osmanlije. Zasad nije utvrđeno kako je kaciga dospjela u varaždinski muzej premda se pretpostavlja da je to bilo u počecima njegova osnutka, dakle 20-ih ili 30-ih godina prošlog stoljeća. Ono što se, međutim, pouzdano zna jest činjenica da je u hrvatskim okvirima ta kaciga jedinstvena, a po svemu sudeći takav predmet ne posjeduje u zbirci gotovo nijedan muzej u zemljama u okruženju. Nedavno je kaciga obnovljena u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, a na njezinoj restauraciji šest mjeseci su radili stručnjaci HRZ-a Antonio Šerbetić i Ivan Fočić. Od njih smo doznali da su tijekom pomnih istraživanja u unutrašnjosti otkrili i tragove krvi (zvuči kao hrvatska inačica američkoga CSI-a!), što nas može nagnati na zaključak da je njezin vlasnik svoj život okončao „obezglavljen“.  U svakom slučaju, kacigu čeka vedrija budućnost u stalnom muzejskom postavu.

22.00 sata: Pozoj
Audiovizualni performans
Autori: Luka Bunić (video) i Emil Herceg (glazba), Biljana Despinić (vokal), Iva Šerić i Krešimir Koloži (kostimografija), Lea Jovanovski (gluma).
Projekt se temelji na legendi o varaždinskom zmaju, koji je prema predaji živio u podzemlju grada, a čiji motivi se mogu primijetiti na nekima od varaždinskih povijesnih lokacija. Autori L. Bunić i E. Herceg temu su obradili na suvremen način, odmaknuvši se od klasične naracije. Kako je u kritičkom osvrtu naglasila Iva Bosnić, projekt je realiziran kao suvremena interpretacija klasične bajke, koja upotrebom modernih sredstava daje neočekivanu i svježu dimenziju priče o univerzalnim dihotomijama: borbi dobra i zla, svjetla i tame, sekularnog i sakralnog, nevinosti i zlobe, muškog i ženskog principa.




GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6

Stalni postav Entomološkog odjela „Svijet kukaca“
Oni žive u šumi, uz šumu i na livadi, u vodi i na obali, neki su aktivni noću, a neki su samo u zemlji. Kukci su, bez dvojbe, vrlo zanimljiva bića, a s obzirom na to da su uglavnom mali (osim nekih iznimaka!), prof. Franjo Košćec izradio je i posebne uvećane modele da bismo ih mogli jasnije vidjeti i razumjeti njihov fascinantni život.



Izložba Čarolija igre – Igračke u pretpovijesti i antici iz zbirki Arheološkoga muzeja
u Zagrebu
20.00-22.00 sata
Izrada starinskih drvenih igračaka
Radionica za posjetitelje; voditeljica: Pavica Mlinarić, Obrt Mikuš.
Igre i igračke od samih su početaka ljudskog roda imale iznimnu važnost u odgoju djece, ali su ne manje važno mjesto zauzimale i u životu odraslih. O tome svjedoče brojni (arheološki) artefakti, a zorno to prikazuje i izložba „Čarolija igre“. Uz tu izložbu organizirane su edukativne radionice za učenike, a jedna posebna radionica priređuje se u sklopu održavanja Europske noći muzeja. Pavica Mlinarić predstavit će modele svojih drvenih igračaka, kakve se već generacijama izrađuju u obiteljskom Obrtu Mikuš, a u tajne načina njihove izrade i oslikavanja imat će prilike uključiti se i posjetitelji. Kao tradicijski obrt,  izrada drvenih igračaka nastala je u 19. stoljeću u Hrvatskom zagorju, a da je to nešto posebno i važno, govori činjenica da je taj zagorski zanat upisan u UNESCO-ov popis zaštićenih dobara nematerijalne baštine.




GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3

Stalni postav starih majstora
Žitna Madona iz 15. stoljeća, Altdorferova škola iz 16. stoljeća, pa Canalettova iz 18. stoljeća, slike intimističkih prikaza i mrtve prirode nizozemskih majstora iz razdoblja baroka, bidermajerski portreti (na kojima su prikazani i varaždinski građani i plemići), jedan portret iz Rubensove slikarske radionice! – zapravo, pravi dragulji u zbirci naše Galerije starih i novih majstora

Izložba Josip Klarica: Fotografije 1976.-2011.
Klaričine fotografije s mrtvim prirodama, portretima i pejzažima svojevrsne su foto instalacije neobične koliko po metafizičkom konceptu, toliko još više po samoj tehnici umjetnikova stvaranja. On snima uglavnom „prastarim“ foto-metodama, među kojima je i camera obscura, „pramajka svih kamera“. J. Klarica (r. 1946. g.) diplomirao je na Karlovom univerzitetu u Pragu, na katedri filmske kamere. Izučavao je povijest fotografskih tehnologija i fotokemijskih procesa te uspješno rekonstruirao nekoliko starih fotografskih postupaka. Svoje negative isključivo kontaktno kopira.



22.00-23.00 sata
Slike starih majstora uz klavirsku pratnju Višeslava Jaklina
Orguljaš varaždinske katedrale Višeslav Jaklin magistrirao je na glazbenoj akademiji u Beču. Kao solist i komorni glazbenik nastupa po čitavoj Europi. Godine 2005. koncertirao je na orguljama pariške katedrale Notre Dame, a povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, krajem lipnja ove godine održat će dva koncerta u Vatikanu. Posjetitelji Europske noći muzeja galerijski postav starih majstora imat će prilike doživjeti uz klavirsku pratnju V. Jaklina, koji će tom prigodom izvesti publici poznata djela svjetskih skladatelja L. van Beethovena, J. S. Bacha, J. Haydna, D. Pejačević i drugih. Posebnost koncerta je i njegovo izvođenje na Hammerfluegelu, obnovljenom povijesnom klaviru s batićima iz fundusa GMV-a.




Lančani most – put od Kule stražarnice do Trga Miljenka Stančića, od 20.30 sati

Kreativni Varaždin
Predstavljanje varaždinskih obrtnika i umjetnika
Sudjeluju: Sabina Sokač, Luna, Image Haddad, Mala Lu i Art Štacun, Boutique Boni i frizerski salon, Make up artistica i Miss Universe Marijana Kužina.
Popratni program: Soho bar, Slastičarnica Šešet, Mea Culpa.

Projektom „Kreativni Varaždin“ promovira se Centar kreativnih industrija i atelje Sabine Sokač u prostoru Kule stražarnice, koji djeluje uz podršku Grada Varaždina, Tehnološkog parka, Turističke zajednice i Muzeja, a okuplja poznate varaždinske umjetnike i poduzetnike. U Europskoj noći muzeja oni će svoj kreativni rad i suradnju predstaviti kroz modnu reviju, s popratnim programom.




Napomena:

Ulaz na sve programe u sklopu Varaždinskih muzejskih svečanosti i Europske noći muzeja je besplatan. U subotu, 18. svibnja ove godine, u povodu Međunarodnog dana muzeja besplatan je i razgled svih izložbenih muzejskih postava 9.00-13.00 sati.



povratak