Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

30. OBLJETNICA „BALTIČKOG PUTA“

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 06.11.2019. / 06.11.2019.

        U sklopu Srijede u Muzeju priređuje se program vezan uz obilježavanje 30. obljetnice „Baltičkog puta“, koji organiziraju Veleposlanstvo Republike Litve u RH i Gradski muzej Varaždin.

        Godine 1989. još uvijek okupirane baltičke zemlje obilježavale su 50. obljetnicu potpisivanja Pakta Molotov-Ribbentrop, kojim su nacionalsocijalistička Njemačka i Sovjetski Savez podijelili Europu, što je bio jedan od razloga početka Drugoga svjetskog rata i 50-godišnje okupacije Estonije, Latvije i Litve. Dana 23. kolovoza 1989. održana je velika demonstracija pod nazivom „Baltički put“, koju su organizirali narodni pokreti za oslobođenje u Litvi, Latviji i Estoniji. Oko 2 milijuna stanovnika tih zemalja tada se okupilo na glavnoj cesti između Vilniusa, Rige i Tallinna i držeći se za ruke stvorilo 675 kilometara dug živi lanac koji je povezao sve tri baltičke prijestolnice. Time su ova tri naroda odaslala svijetu svoju želju za slobodom, zahtijevajući poništenje posljedica kriminalnog Pakta iz 1939. te prestanak sovjetske okupacije i ponovnu uspostavu neovisnosti baltičkih država.

        „Baltički put“ UNESCO je 2009. uvrstio u popis „Pamćenja svijeta“.

        Ove godine u svim trima baltičkim zemljama raznim kulturnim i društvenim manifestacijama obilježava se 30. obljetnica „Baltičkog puta“, uz istodobno podsjećanje na 80. obljetnicu potpisivanja zloglasnog Pakta Molotov-Ribbentrop, a na tu temu održava se i program u GMV-u prigodnom dokumentarnom izložbom, projekcijom dokumentarnog filma i predavanjem. U programu sudjeluju Nj. E. Jūratè Raguckienè, veleposlanica Republike Litve u RH, i Mirjana Bračko, prof.   

        Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.   

30. OBLJETNICA „BALTIČKOG PUTA“ povratak