Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

190 godina Glazbene škole u Varaždinu

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 21.11.2018. / 21.11.2018.

        U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje u povodu 190 godina djelovanja Glazbene škole u Varaždinu. Predavanje je pripremila muzikologinja i profesorica muzikoloških predmeta u toj ustanovi Nataša Maričić.

        Glazbenu školu u Varaždinu utemeljilo je Varaždinsko glazbeno društvo 1828. godine, u vrijeme kad su se slične institucije počele javljati u Europi, što nije bio samo početak sustavnoga javnoga glazbenog obrazovanja nego i poticaj javnim koncertima, koji su i na europskom tlu tek dobivali zamah. Takva dinamika u Varaždinu se ipak brzo izgubila, pa je Glazbena škola u idućem razdoblju djelovala s prekidima. Nakon najdužeg prekida, od 1915. do 1936., sami glazbenici, na čelu s povjesničarom Krešimirom Filićem, ponovno pokreću njezin rad, pa Glazbena škola otad djeluje kontinuirano, razvijajući se u svakom pogledu kako po ustroju i smještaju (danas se nalazi u palači Erdödy od 3000 četvornih metara) tako i po broju nastavnika i polaznika. U njoj su stasale brojne generacije učenika, među kojima su mnogi, nastavljajući svoje obrazovanje u glazbenim centrima širom svijeta, izgradili uspješne karijere solista, komornih i orkestralnih glazbenika te glazbenih pedagoga, što je školi osiguralo izniman ugled u Hrvatskoj i inozemstvu.

        Unatoč takvom dignitetu Glazbene škole, glazbeni i koncertni život Varaždina, kako navodi muzikologinja Nataša Maričić, ostao je sporadičan, o čemu će biti riječi i na predavanju koje je pripremila.

        Predavanje počinje u 19 sati, uz besplatan ulaz, a ovaj program ujedno je i najava izložbe Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja, koja se u palači Sermage otvara 12. prosinca ove godine. 

190 godina Glazbene škole u Varaždinu povratak