Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

16. festival Orgulje Heferer

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 16.10.2009. / 16.10.2009.
vrijeme održavanja: 19,00 sati
organizator: Koncertna direkcija Zagreb, Umjetnička radionica Heferer, Gradski muzej Varaždin

 
          Sezona 16. festivala Orgulje Heferer, u sklopu kojega je od početka srpnja ove godine održano gotovo dvadesetak koncerata širom Hrvatske, završava nastupom violinista Borivoja Martinića-Jerčića i orguljaša Višeslava Jaklina. Koncert se priređuje u baroknoj dvorani, a izvodit će se djela J. P. Sweelincka, A. Corellija, J. S. Bacha i G. F. Händela.
          Festival Orgulje Heferer, u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i Umjetničke radionice Heferer, ustanovljen je prvenstveno u namjeri promoviranja orgulja nastalih u poznatoj Prvoj hrvatskoj gradioni orgulja, harmonija i glasovira. Tvrtka je utemeljena 1849. godine u Grazu, a od 1868. godine njezina tradicija nastavlja se u Hrvatskoj. U umjetničkoj radionici Heferer izgrađeno je više od 260 orgulja, uglavnom za crkve u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Vojvodini, Mađarskoj i Austriji. Otkad se 1970. godine Radionica specijalizirala za restauriranje povijesnih orgulja baštinske vrijednosti, sedamdesetak tovrsnih glazbala je u njoj i obnovljeno.
          Među njima je i pozitiv iz 1668. godine, štajerskog graditelja Rudolfa Rapoldta, koji je, prema najvišim međunarodnim strukovnim standardima za obnovu takvih povijesnih instrumenata, restauriran 2007. godine. Pozitiv se od 1937. godine nalazi u postavu Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin, a zahvaljujući temeljitoj obnovi, osim njegova predstavljanja kao muzejskog izloška, publika ga može doživjeti i kao vrhunsko, raritetno glazbalo na koncertima koji se povremeno priređuju u ambijentalnom okružju varaždinske utvrde Stari grad.
          Jedna od takvih posebnih prigoda je i završni koncert 16. festivala Orgulje Heferer, na koji je ulaz besplatan.

povratak