Gradski muzej Varaždin

Galerija umjetnina

Kao jedan od muzejskih odjela, u Gradskom muzeju Varaždin od 1939. godine djeluje Galerija starih i novih majstora, u čijemu se fundusu danas nalazi više od 5300 umjetnina, raspoređenih u deset zbirki. Odjel trenutno ima uređena dva stalna postava: stalni postav starih majstora i stalni postav Hrvatski majstori 20. stoljeća, koji se naizmjence izlažu na katu barokne palače Sermage.
Napomena: Zbog nedostatka izložbenoga prostora, stalni galerijski postavi povremeno se zatvaraju radi održavanja izložbi.

Stalni postav starih majstora

Galerijski postav starih majstora obuhvaća djela domaćih i stranih autora, kronološki predstavljenih u razdoblju od 15. do konca 19. stoljeća. Njegovu okosnicu čine slike iz doba baroka, osobito nizozemskoga i talijanskoga, te bidermajera i druge polovice 19. stoljeća.
Najstarija po nastanku, među djelima se ističe Žitna Madona ili Bogorodica s klasjem, slikana u tehnici tempere na drvu, rad neutvrđenoga majstora iz 15. stoljeća. Jedna je to od 80-ak slika u Europi s prikazom Bogorodice u haljini od žita, što je čini raritetom i pravim draguljem u galerijskome fundusu varaždinskoga muzeja.

 

Stalni postav Hrvatski majstori 20. stoljeća

Sustavnim prikupljanjem likovnih djela hrvatskih autora, stvorena je značajna zbirka u galerijskome fundusu iz koje je koncem 2006. godine oblikovan i stalni postav. Nova galerijska cjelina obuhvaća oko stotinu djela 81 hrvatskog umjetnika, koji su djelovali u 20. stoljeću. Među izloženim djelima zastupljena su, tako, najveća imena hrvatske likovne umjetnosti protekloga stoljeća kao što su: Vlaho Bukovac, Ivan Meštrović, Miroslav Kraljević, Josip Račić, Ljubo Babić, Vladimir Becić, Ivo Režek, Vilim Svečnjak, Kosta Angeli Radovani, Ivan Lovrenčić, Milena Lah, Miljenko Stančić, Đuro Seder i mnogi drugi.