Gradski muzej Varaždin

Kula stražarnica na razglednici iz prve polovice 20. stoljeća
Stalni postav Prethistorijskog odjela sredinom 20. stoljeća
Pripadnici Građanske čete u dvorištu Staroga grada, prva četvrtina 20. stoljeća
Blagovaonica u Alt Deutsch stilu izložena u Starome gradu
Soba u stilu bidremajera izložena u Starome gradu
Stalni postav Starih majstora u Galeriji umjetnina u palači Sermage
Prizor s izložbe Život uz Dravu nekad i danas
Oltar sv. Lovre u kapelici Staroga grada
Katalog izložbe slika Đure Mihinjača u Gradskom muzeju Varaždin 1963.
Pogled na Kulu stražarnicu s lančanim mostom i Stari grad
Pogled na Stančićev trg s palačom Sermage
Renesansna kula Staroga grada

Kulturnopovijesni odjel

Godine 1925. osnovan je, kao prvi i najstariji, Kulturnopovijesni odjel Gradskog muzeja Varaždin. Smješten je u gotičko-renesansnoj utvrdi okruženoj djelomično očuvanim fortifikacijskim elementima utvrde na vodi, posljednji put obnovljenoj 1989. godine. Te je godine otvoren novi stalni postav s brojnim ambijentalno oblikovanim stilskim sobama od renesanse do secesije, predmetima iz zbirki oružja, kamenih spomenika, ostavštine Vatroslava Jagića i Ivana Kukuljevića Sakcinskog, izlošcima što svjedoče o prošlosti grada i utvrde, obrtu i trgovini te ljekarništvu. S tim postavom Gradski muzej Varaždin bio je 1994. godine kandidat za Nagradu europskoga muzeja godine - prvi među hrvatskim muzejima.

Odjel posjeduje velik broj predmeta domaćega i stranoga podrijetla (otprilike 30.000). Građa je raspoređena u tridesetak zbirki, od kojih su najznačajnije zbirke insignija, cehalija, planova, povijesnih portreta, streljačkih ciljeva, hladnog i vatrenog oružja, kovina, pokućstva, satova, stakla, keramike, tekstila, nakita, fotografija, knjiga, dokumentarne građe, varaždinskih građanskih društava i ostavština uglednih Varaždinaca. Predmeti svakodnevne uporabe i umjetnosti predstavljaju umjetničku proizvodnju i materijalnu kulturu nastalu u Hrvatskoj i okolnim europskim zemljama u razdoblju od 14. do sredine 20. stoljeća. Zbirke svjedoče o društvenom, kulturnom, političkom i gospodarskom životu Varaždina i okolice tijekom proteklih stoljeća. Vrijedna Zbirka knjiga sastoji se od fondova negdašnje pavlinske knjižnice u Lepoglavi, varaždinske gimnazijske knjižnice, knjižnice grofova Bombelles iz Opeke te varaždinske obitelji Leitner. Među njima su vrlo dragocjeni primjerci nacionalne baštine (Kajkaviana) te europske književnosti iz razdoblja od 16. do 20. stoljeća.

U travnju 2007. godine stalni postav Odjela dopunjen je muzeološkom cjelinom iz zbirki keramike, stakla i satova, a 2014. uređen je postav s prikazom mode i odijevanja u prošlosti.

Voditeljice zbirki Kulturnopovijesnog odjela: 
kustosica Jelena Rančić, dipl.