Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

ŽIVKO TOPLAK: Trag umjetnika

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 19.10.2016. / 13.11.2016.
otvorenje: 19 sati

        „Trag umjetnika“ naziv je projekta kojim varaždinski likovni umjetnik Živko Toplak obilježava 70. godinu života i 50. godinu umjetničkog stvaralaštva. Uz predstavljanje autorova umjetničkog i profesionalnog puta, u projektu se posebni naglasak stavlja na odnos i neraskidivu vezu umjetnika i okoline, odnosno Varaždina u kojemu djeluje, što je obilježilo njegovo cjelokupno stvaralaštvo i ostavilo trajni trag na varaždinskoj, ali i široj hrvatskoj likovnoj sceni.

        Živko Toplak (r. 1946., Varaždin) je nagnuća prema likovnom stvaralaštvu pokazivao još u vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja, u čemu ga je podupirao likovni pedagog i poznati hrvatski akademski slikar Gašpar Bolković Pik, koji ga je i nadalje pratio i motivirao u njegovu umjetničkom razvoju. U svojemu dugotrajnom radu Toplak je dosad realizirao tridesetak samostalnih izložbi u relevantnim galerijama te sudjelovao na stotinjak u manjim izložbenim salonima, školama i institucijama, kao i na više od četiristo skupnih izložbi na smotrama, godišnjim predstavljanjima HDLU-a, LUV-a i drugih udruga. Također je sudjelovao i na sedamdeset likovnih kolonija i više od stotinu likovnih radionica humanitarnog karaktera. S udrugom „Pinta“ izlagao je u Beču, Budimpešti, Pečuhu, Münchenu, Koblenzu, Berlinu. O njegovu umjetničkom djelovanju snimljeno je nekoliko televizijskih i audiovizualnih priloga, među kojima je i reportaža Tonka Jovića iz 1974. godine. Za svoje umjetničko stvaralaštvo primio je brojna priznanja i nagrade, među ostalim, i plaketu Varaždinskih baroknih večeri, Grada Varaždina, priznanje Grada Zagreba te „Ponosnicu“ za humanitarni rad, koju dodjeljuju djeca, žrtve rata, iz Dječjeg sela Lekenik. ŽivkoToplak član je Likovnog udruženja Varaždin od 1975. godine, koje je najstarije takvo društvo u Hrvatskoj i okuplja neprofesionalne stvaraoce, dok je u članstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika primljen 1984. godine. Aktivni je član kulturnog i umjetničkog života Varaždina i inicijator brojnih izložbi, likovnih kolonija te drugih kulturnih događanja, kao što je izdavanje monografije „100 slikara i kipara“ autora Jurja Baldanija te monografija likovnih kolonija „Rudolf Steiner“ u Daruvaru i „Paunovac – Zagreb“. 

        Svoje obljetnice Živko Toplak obilježava nizom aktivnosti, a među njima je i objavljivanje monografije kao trajni tiskani zapis te izložba u Galeriji starih i novih majstora kao prikaz cjelokupne slike i rezultat dokumentarističkog istraživanja njegova stvaralaštva, što će realizirati Gradski muzej Varaždin. Autor izložbene stručne koncepcije je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Marijan Špoljar.

    

ŽIVKO TOPLAK: Trag umjetnika povratak