Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Živko Toplak: Slike

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6
datum početka/završetka: 06.06.2012. / 01.07.2012.
otvorenje: 20,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

Iz predgovora povjesničara umjetnosti Marijana Špoljara:

„Na varaždinskoj izložbi Toplak je izložio tri skupine radova s kojima je gotovo demonstrirao tri projektna pristupa jednome likovnom motivu. Takav mentalni prostup nije stran ovome autoru, sve dok nije prelazio (a nije nikada) granicu između materijalizacije i koncepta njegov se rad čita unutar  uobičajenih kategorija forme.

Jedna je skupina radova u znaku spominjane toplakovske varijante, u redukciji motiva i sintezi likovnoga jezika: obrisi krajolika su vidljivi, ali izvan bilo kakve opisne namjere.

Druga grupa radova izravnije duguje pejzažu, no zbog primjene tehnike akrilika njegov je opis „tvrđi“ i elementarniji nego u lazurnome akvarelu.

Konačno, treća skupina posve doslovno „kopira“ elemente krajolika primjenjujući metodu otiska: Toplak, naime, odljeva jedan fragmnet s poznatih i turistički atraktivnih gromada s rapske plaže, umnaža ih u sedam gipsanih izvedbi te boji u nijanse u kojima se, uslijed dnevne mijene svjetlosti, taj kamen pojavljuje.

Tim postupcima Toplak je izložbu obilježio, koliko slikarskim toliko i konceptualnim pristupom, ali pažljivo varirajući odnos i izvedbene postupke kako temeljne vrijednosti njegova rada ne bi ostale narušene.“

 

 

ŽIVKO TOPLAK : Biografija

          Rođen u Varaždinu 02.05.1946. godine. U likovni svijet upućuje ga akademski slikar Gašpar Bolković Pik, s otoka Raba, koji kao izuzetan likovni pedagog ostavlja trag u Varaždinu.  Članom Likovne udruge Varaždin, najstarijeg likovnog društva u Hrvatskoj  koje okuplja neprofesionalne stvaraoce,  postaje 1975. godine, a u članstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika primljen je 1984. godine. 

          Inicijator je izdavanja monografije „ 100 slikara i kipara“ autora Jure Baldanija, monografije uz Jubilarnu izložbu 50. godina LUV-a, monografije 10 godina Likovne kolonije “Rudolf Steiner” u Daruvaru, te još nekoliko likovnih publikacija. Uvršten je u monografsko izdanje autora Josipa Depola “Figuracije u hrvatskom slikarstvu 1970.- 1995.”. Dobitnik je priznanja Kulturno-prosvjetnog sabora Hrvatske za likovna dostignuća, plakete Jubilarnih V. Varaždinskih baroknih večeri, Grba grada Zagreba, Varaždina i Bologne. Prima izuzetno priznanje “Ponosnicu”, koju dodjeljuju djeca žrtve rata, a u sklopu svjetske fondacije “Herman Gmeiner” – “SOS Dječje selo Hrvatske” za rad s djecom u Lekeniku. Izlagao je na 9. Salonu mladih u Zagrebu, 1. i 2. Salonu mladih u Varaždinu,  4. i 5. BAJ u Karlovcu, Zadru i Ljubljani, II., III., i IV. Triennalu akvarela Hrvatske , te na Recentnom postavu radova članova Saveza HDLU-a u Zagrebu, izložbi Malog formata u Splitu, Festivalu akvarela Hrvatske, te izložbi 75. obljetnice Plive.

          Do sada je realizirao tridesetak samostalnih izložbi u relevantnim galerijama te još 100-tinjak u komornim izložbenim salonima, školama, institucijama i drugdje. Nastupio je i na preko 400 kolektivnih nastupa na smotrama, godišnjim izložbama udruga kojih je član, pozivnim i žiriranim izložbama. Sudjelovao je i na 70 likovnih kolonija na poziv te na preko 100 likovnih radionica humanitarnog karaktera. S udrugom “Pinta” nastupio je u Beču, Budimpešti, Pečuhu, Baji, Münchenu, Koblenzu, Leinsteinu i Berlinu da bi pomogao pri očuvanju kulturne baštine i restauraciji devastiranih kulturnih spomenika.

          U režiji Tonka Jovića snimljen je 1972. godine film o Varaždinu u kojem obuhvaća prisutnost Živka Toplaka u likovnom životu grada, film emitiran na HTV-u tek 1994. godine sa snimljenim dodatkom za emisiju “Crno bijelo u boji”. O autoru je snimljeno i nekoliko TV izložbi i audiovizualnih zapisa. Kao zavičajni slikar Drave uključen je u ekološke akcije udruge “Dravska liga”, u sklopu čega sudjeluje u više performansa i happeninga “Rekviem za Dravu” u sklopu projekta “Umjetnik u gradu” u organizaciji HDLU-a Varaždin, te happening “Drava nije krava” u Legradu u prigodi očuvanja toka Drave i održivog razvoja prirodnih resursa na tom području.

povratak