Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Vodič kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, u 19 sati
datum početka/završetka: 20.02.2018. / 20.02.2018.
Organizator: Gradski muzej Varaždin

        U utorak, 20. veljače u 19 sati, predstavlja se Vodič kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin. Autorica teksta i koncepcije Vodiča je muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju Ljerka Šimunić, a likovnog oblikovanja dizajnerica Negra Nigoević. Objavljivanje ovog izdanja u nakladi Gradskog muzeja Varaždin financijski su potpomogli Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin. 

        Kulturnopovijesni odjel najstariji je odjel Gradskog muzeja Varaždin, čijim je osnutkom 1925. godine započelo i djelovanje Muzeja. Od samoga početka javnoga rada smješten je u gotičko-renesansnoj utvrdi Stari grad, najvažnijemu varaždinskom kulturno-povijesnom spomeniku. Premda je stalni postav tijekom godina postojanja doživio nekoliko preinaka, kroz cijelo to vrijeme zadržala se ideja njegova začetnika  Krešimira Filića, prvog kustosa i ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin, da se kroz izložene predmete dokumentira način življenja ovdašnjih stanovnika u različitim povijesnim i stilskim epohama, po čemu je taj postav i važan segment u identitetu grada Varaždina.

        Nakon profesora Filića, njegova nasljednica Mira Ilijanić, kustosica a potom i ravnateljica Gradskog muzeja Varaždin sve do umirovljenja 1973. godine, zaslužna je za prvu izmjenu koncepta stalnog postava 1952. godine, s definiranim povijesnim, stilskim i vremenskim cjelinama.

        Po završetku opsežne obnove utvrde Stari grad osamdesetih godina prošlog stoljeća, uređen je i 1989. godine otvoren i novi stalni postav Kulturnopovijesnog odjela GMV-a, prema muzeološkoj koncepciji kustosa u GMV-u Miroslava Klemma i Ljerke Šimunić. Taj stalni postav, treći od osnutka Odjela, zadržao je osnovne značajke onih prethodnih, s nekim sadržajnim izmjenama uvjetovanima otvaranjem novih prostornih kapaciteta. Način prezentacije novog stalnog postava dobio je visoke ocjene domaće i inozemne stručne javnosti, a zbog toga je i Gradski muzej Varaždin 1994. godine bio prvi hrvatski muzej nominiran za Nagradu europskoga muzeja godine.

        Odgovarajući zahtjevima suvremenoga doba, u međuvremenu su se u koncepciji stalnog postava dogodile neke izmjene, pa je tako u novoobnovljenom južnom krilu Starog grada 2007. godine otvorena nova muzeološka cjelina Zbirka keramike, porculana, stakla i satova, a 2014. godine osuvremenjena je i dopunjena cjelina Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća. Autor likovnog oblikovanja obiju novih cjelina je arhitekt mr. sc. Mario Beusan.  

        S obzirom na to da je uz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela GMV-a do sada bio dostupan vodič tiskan 1989. godine, koji već duže vrijeme nije odgovarao stvarnom izložbenom konceptu, krajem prošle godine objavljen je novi, sveobuhvatni vodič, koji posjetiteljima, a i stručnoj i široj javnosti, pruža detaljniji uvid u građu izloženu u Starom gradu, važnoj muzejskoj i varaždinskoj destinaciji hrvatskim i stranim posjetiteljima svih dobnih skupina i profila.

        Predstavljanje Vodiča kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela priređuje se od 19 sati, a u programu sudjeluju predsjednica Hrvatskog muzejskog vijeća i  ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, umirovljeni muzejski savjetnik u GMV-u Miroslav Klemm i autorica muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić. 

Vodič kroz stalni postav Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin povratak