Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Vinski grad na Špancirfestu u dvorištu palače Sermage

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 21.08.2015. / 30.08.2015.

U skladu s trendovima na Špancirfestu, jedna od novina na ovogodišnjem Festivalu, koji se u Varaždinu održava  po sedamnaesti put je Vinski grad, koji će biti postavljen na 600 kvadratnih metara dvorišta prelijepe barokne palače Sermage.

Naime, dvorište palače, odnosno Galerija starih i novih majstora, bit će tijekom svih 10 dana pretvoreno u gradić s drvenim i staklenim kućicama te terasama s udobnim jastucima gdje ćete moći popiti čašu biranog vina po promotivnim cijenama i uživati u tematskim degustacijama, od prijepodneva do kasne večeri.

Ideja ovog projekta jest ponuditi Špancirfestu i njegovim gostima malo „vinskog šika“. Riječ je o odabranim vinarijama, njih 20, koje će po promotivnim cijenama prodavati svoja vina na čaše, a predviđena je mogućnost i kupnje boce, također po promotivnoj cijeni. 

Varaždinskoj publici i publici Špancirfesta predstavit će se vinarije iz cijele Hrvatske, od Istre i Zagorja do Slavonije i Dalmacije, a među njima su Belje, Krauthaker, Udruga Kutjevačkih vinara, Freixenet, Belović, Dvanajščak-Kozol, Mežnarić, Bolfan, Stina vino, St Hills, Iločki podrumi, Mladina, Jeruzalem, Zlatne Gorice, Skaramuča, te istarski vinari sa svojim IQ malvazijama i IQ teranima.

Koncept Vinskog grada predviđa da svaki dan ima svoju „temu“. Tako je petak, 21.08. dan za mjehuriće, subota 22.08. priča o aromama Bregovite Hrvatske, nedjelja 23.08. ugošćuje graševinu i ostale slavonske snaše. U ponedjeljak 24.08. slušamo i kušamo malvazije, u utorak 25.08. predstavljamo „crnu“ Dalmaciju a sutradan, 26.08. selimo u zagorske brege. U četvrtak 27.08. gostuju slavonski crnjaci, a petak 28.08. donosi dvoboj – teran vs Bordeax.  Zadnji vikend u Vinskom gradu rezerviran je za dvije posebne teme: u subotu 29.09. dovodimo pošip i ostale bijele sorte iz Dalmacije, a u nedjelju, 30.08. serviramo slatko za kraj i nudimo hrvatska desertna i slatka vina.

Svatko može odabrati svoju temu i doći u Vinski grad, ili biti tamo svaki dan!

PROGRAM DOGAĐANJA U VINSKOM GRADU

Dan 1., petak, 21.08. MJEHURIĆI, MJEHURIĆI!

Upoznajte hrvatske pjenušce, kako one od tradicionalno poznatih sorti (Chardonnay) tako i divne authothone mjehuriće koje daju hrvatske sorte kraljevina i malvazija. Ako niste probali, probajte sada.

Izbornik tematske degustacije: Nina Levičnik, arhitekt i sommelier

Dan 2., subota, 22.08. AROME BREGOVITE HRVATSKE

Da, da, to su one divne aromatične sorte - Sauvignon blanc, muškat i traminac koje rastu na obroncima Bregovite Hrvatske. Njihovi mirisi čine ih atraktivnim i lako prepoznatljivim. Saznat ćete i s čim ih možete kombinirati na tanjuru.

Izbornik tematske degustacije: Saša Špiranec,, vinski novinar i publicist

Dan 3., nedjelja, 23.08. GRAŠEVINA I OSTALE SLAVONSKE SNAŠE

Ako ste mislili da je graševina samo za gemišt, varate se. Kušajte mlade i svježe, zrele i odležene te desertne graševine te upoznajte i ostale bijele sorte slavonskog sortimenta. I da, ovo su idealna vina uz mediteransku hranu – rješite se predrasuda i pijte bijele slavonske sorte uz jela od ribe i morskih plodova.

Izbornik tematske degustacije: Rene Bakalović, vinski novinar, opinion maker, gastronom

Dan 4., ponedjeljak, 24.08. GLEDAM I SLUŠAM MALVAZIJU

Dečki i cure iz Istre znaju kako se to radi - malvazija je u 10-ak godina napravila revoluciju na hrvatskoj vinskoj sceni. Kakve sve stilove malvazija možemo naći na tržištu, što je sur lie tehnika, kakva je malvazija iz amfore, kako se radi macerirana malvazija i još svašta fino možete kušati i slušati na radionici o istarskoj malvaziji.

Izbornik tematske degustacije: Elvir a Belović, predavač na WSET akademiji vina, dipl.agronom

Dan 5., utorak, 25.08. CRNA DALMACIJA: OD BABIĆA DO PLAVCA

Dalmacija je plava, da, ali mi danas pričamo o njenim crnim sortama. Počevši od Babića preko Crljenka do Lasine, Plavine i Syraha, na radionici ćemo predstaviti posebnosti autohtonih dalmatinskih crnih sorti i uvjeta u kojima vina nastaju.

Izbornik tematske degustacije: Zlatko Gall, vinski novinar, opinion maker, gastronom

Dan 6., srijeda, 26.08. KAK STE LEPI MOJI BREGI!

Prvo se pričalo, a i bilo je tako, da Zagorci ne znaju raditi dobra vina. Onda su neki pokazali da se može i drugačije, a danas se Zagorje diči medaljama sa svjetskih vinskih natjecanja. Probajte i prosudite svježinu ( i pitkost) sa zagorskih, međimurskih i prigorskih brega.

Izbornik tematske degustacije: Ivo Kozarčanin, vinski novinar i sudac na vinskim natjecanjima

Dan 7., četvrtak, 27.08. SLAVONSKI CRNJACI

Uz čobanac, ili divljač ili zrele sireve odlično sjedaju slavonski plavci. Uvjerite se u potencijal  Frankovke, Zweigelta, Merlota, Cabernet Sauvignona. Kušajte i elegantan Pinot crni i uvjerite se da Slavonija ima konja za trku s crnim vinima.

Izbornici tematske degustacije: Sanja Muzaferija, Marija Vukelić, WOW

Dan 8., petak, 28.08. TERAN vs BORDEAUX

Već sam naslov kaže da će biti gusto: bordoške sorte, Merlot i Cabernet Sauvignon u Istri žive baš dobro. Odgovara im omjer sunca i svježine pa se osjećaju kao u Francuskoj. Zašto se ove sorte kupažiraju s Teranom, kamo smjestiti Teran u odnosu na ove svjetski poznate bordoške velikane te što kažu svjetski autoriteti o hrvaskom teranu. Čekamo vas i zovemo na dvoboj čašama.

Izbornici  tematske degustacije: Morana Zibar i Lada Radin, Taste of Croatia

Dan 9., subota 29.08. POŠIP I VRLA BIJELA BRAĆA DALMACIJE

Ima onaj jedan samostan Male braće.... ali postoje i mala braća u vinogradu - maraština, vugava i dubrovačka malvasija te debit, bogdanuša, kujunđuša i grk. Najveći među njima je pošip, ali mi želimo reći da i ovi ostali imaju svoje mjesto  i da Dalmacija nije samo plavac. Provjerite što smo spremili.

Izbornik tematske degustacije:  Leo Gracin, prof. Prehrambeno biotehnološki fakultet, konzultant, vinski sudac

Dan 10. nedjelja 30.08. SLATKO ZA KRAJ

A kako drugačije nego slatko za kraj.   Kušajte ponudu hrvatskih slatkih, desertnih te fortificiranih vina. Kroz retrospektivu slatkih kapljica od Istre do Pelješca pokazat ćemo što je to ledena berba, berba prosušenih bobica, izborna berba, aromatizirano vino, prošek.  I da, naučit ćete da slatka vina ne moraju ići samo uz slastice.

Izbornik tematske degustacije : Jelena Šimić Valentić, sommelierka, Pupitres d.o.o.

Vinski grad na Špancirfestu u dvorištu palače Sermage povratak