Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

VERA KUNTNER: Slike - crteži - ilustracije 1949. - 2009.

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Galerija starih i novih majstora, Trg Miljenka Stančića 3
datum početka/završetka: 29.05.2009. / 05.07.2009.
otvorenje: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin

           Riječ je o retrospektivnom pregledu likovnog stvaralaštva Vere Kuntner, kojim su obuhvaćene slike, crteži i ilustracije nastale od 1949. godine do danas, a rađene su u tehnici ulja na platnu, tempere, akvarela, pastela, grafičkog kolaža i tuša.
          Vera Kuntner (r. 1924. godine u Karlovcu) diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1954. godine, u klasi prof. Ive Režeka, premda je na hrvatskoj likovnoj sceni još od 1946. godine kada je, kao studentica, prvi put izlagala na izložbi Likovnih umjetnika Hrvatskog zagorja i Međimurja. Prvu samostalnu izložbu, nakon čega je uslijedilo njih još nekoliko, održala je u 1966. godine u Varaždinu, a izlagala je i na brojnim skupnima i to u Zagrebu, Rijeci, Krapini, Splitu, Mariboru, Ptuju i Čakovcu. Njezin radni vijek, pored likovnog stvaralaštva, obilježilo je i pedagoško djelovanje budući da je kao nastavnica radila na školama u istarskom Kanfanaru i Rovinju, a potom, od 1958. pa sve do umirovljenja 1989. godine, na varaždinskoj gimnaziji. Osim toga, autorica je i brojnih uradaka na području primijenjene umjetnosti te likovnoj opremi knjiga i časopisa. Za svoje mnogostrano likovno-pedagoško djelovanje primila je više nagrada i priznanja.
          Iako se njezina mnoga ponajbolja djela nalaze u zbirkama u Austriji, Italiji, Izraelu i Švicarskoj, pa ih nije bilo moguće predstaviti na ovoj retrospektivi, stotinjak uvrštenih djela Vere Kuntner ipak daje cjelovit uvid u njezin stvaralački opus sa svim sadržajno-formalnim raznolikostima. Autorica stručne koncepcije, postava izložbe te teksta u popratnome katalogu je muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju Mirjana Dučakijević.
          Retrospektivna izložba Vere Kuntner otvorena je za razgled do 21. lipnja ove godine, a osim u Galeriji starih i novih majstora, manji dio postavljen je i u prostoru Staroga grada.
Anita Peričić

povratak