Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

VELIMIR TRNSKI Retrospektiva

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 27.10.2011. / 20.11.2011.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

          Ovom retrospektivnom izložbom akademskog slikara Velimira Trnskog, predstavlja se četrdeset godina njegova likovnog stvaralaštva. Premda je dosad održao više od stotinu samostalnih izložbi u brojnim uglednim galerijama u zemljama izvan Hrvatske (Francuska, Nizozemska, Belgija, SAD, Švicarska, Njemačka, Crna Gora, Srbija, Slovenija), u ovakvome opsegu, koji obuhvaća više od stotinu slika i crteža okupljenih u dvadesetak ciklusa, prvi put izlaže u domovini.
          Velimir Trnski rođen je 1947. godine u Donjoj Velikoj, u Podravini. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je u klasi prof. Ivančića, a potom specijalizirao grafiku na Rietveld akademiji u Amsterdamu. Od 1990. godine živi u Parizu. Iz svoje biografije Trnski navodi i sljedeće: „Moji podravski, austrijsko-secesijski i istočno-bizantski korijeni su oštro izbrušeni  edukacijom na likovnoj zagrebačkoj akademiji i kasnijim putovanjima u Grčku, Egipat, SAD i Europu. Duboko udišem zrak zapadne Europe i prvo oprezno a onda sve sigurnije kucam na vrata njenih galerija. Na mojoj prvoj pariškoj izložbi 1989., gđa Monique Lucas, vlasnica galerije Romanet izjavljuje kako će od mene napraviti poznatog slikara. Supruga ruskog režisera Tarkovskog kupuje moje slike, a tokom sljedećih godina pojavili su se kolekcionari mojih djela.“ U jednom nedavnom intervjuu Trnski je istaknuo i svoje veze s Varaždinom: „U Varaždinu su moji roditelji živjeli nekoliko godina, a ja osobno iznimno cijenim tu vrijednu sredinu i kvalitetne ljude. Uz to, posebno mi je važno da trg na kojem je muzej nosi ime mog profesora Miljenka Stančića. Sada slikam i nekoliko slika koje će sigurno stvoriti novi ciklus čiji je radni naslov Comeback. Okrenuo sam se prema stvarima, situacijama i ljudima iz djetinjstva: stara šivaća mašina i bakine ruke...“
          Uz otvorenje izložbe bit će predstavljena i monografija objavljena povodom 40 godina rada Velimira Trnskog u kojoj su, pored umjetnikovih eseja, autorski tekstovi likovnog kritičara Darka Glavana i Elizabete Igrec, kustosice u varaždinskome muzeju i suatorice koncepcije i postava izložbe.

povratak