Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Veliki župan Ognjeslav Utješenović Ostrožinski

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 09.02.2022. / 09.02.2022.

        U sklopu Srijede u Muzeju, muzejska savjetnica u GMV-u, Spomenka Težak održat će predavanje o varaždinskome velikome županu Ognjeslavu Utješenoviću Ostrožinskom, s naglaskom na razvoj Varaždinske županije i grada Varaždina tijekom njegova obnašanja te dužnosti.

        Ognjeslav Utješenović Ostrožinski (Ostrožin/Vrginmost, 1817. – Zagreb, 1890.), hrvatski pjesnik i političar srpske narodnosti, obnašao je dužnost varaždinskoga velikoga župana u razdoblju od 1874. do 1885., kada je u velikoj mjeri provedena modernizacija Varaždinske županije i grada Varaždina izgradnjom prometnica i škola, uvođenjem javnih radova, privlačenjem stranoga kapitala u rudnike i velikim zalaganjem na izgradnji željeznice Čakovec – Zaprešić. Utješenović u Varaždin prvi put dolazi u rujnu 1848., kada kao član Glavnog štaba bana Jelačića organizira prijelaz četa preko Drave. Još kao varaždinski podžupan aktivno je sudjelovao u prikupljanju novaca za izgradnju zgrade varaždinskoga kazališta, a u njegovo je vrijeme, između ostaloga, obnovljena i palača Varaždinske županije te izgrađena varaždinska pravoslavna crkva sv. Đorđa.

        Program se održava u multimedijskoj dvorani u palači Herzer GMV-a s početkom u 19 sati, uz ograničen broj posjetitelja (25), a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net. Snimka programa trajno je dostupna na YouTube kanalu GMV-a.

Veliki župan Ognjeslav Utješenović Ostrožinski povratak