Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Varaždinske muzejske svečanosti

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 11.06.2007. / 11.06.2007.
organizator: Gradski muzej Varaždin

Od ove godine, uz izložbene i ostale programe za publiku, Gradski muzej Varaždin ustanovljuje i manifestaciju pod nazivom Varaždinske muzejske svečanosti. Program je zamišljen kao tradicionalno godišnje događanje s različitim kulturnim sadržajima kao što su koncerti, izložbe, (kazališne) predstave i sl., koji će se priređivati u atraktivnim muzejskim prostorima. 

 U sklopu prvih Varaždinskih muzejskih svečanosti, koje se ove godine organiziraju u prostoru Staroga grada, bit će održana dva koncerta i jedna predstava. Tako će u subotu, 16. lipnja, s početkom u 20,00 sati, u baroknoj sobi biti upriličena kolaudacija pozitiva, na kojoj će prigodni koncert izvesti varaždinski akademski glazbenik Višeslav Jaklin. Pozitiv, odnosno kućne prijenosne orgulje, smještene u stalnom postavu Kulturnopovijesnog odjela varaždinskoga muzeja, izradio je 1668. godine štajerski graditelj Rudolf Rapoldt. Ovaj iznimni i raritetni primjerak glazbala te vrste nedavno je  obnovljen u zagrebačkoj umjetničkoj radionici Heferer, pa će ovo biti i prvi koncert nakon njegove restauracije. Za obnovu pozitiva sredstva su osigurali: Ministarstvo kulture RH, Varaždinska županija, Grad Varaždin, VA-BA d.d. Banka te Muzej uz pomoć sponzora. Već u nedjelju ujutro, s početkom u 11,00 sati, u istome prostoru Višeslav Jaklin izvest će i drugi koncert na pozitivu, s ponešto izmijenjenim repertoarom.

Nakon nedavne premijere u Mariboru, predstava pod naslovom Moj greh ljubezen je bit će prikazana u nedjelju, 17. lipnja, s početkom u 20,00 sati, u prostoru renesansne dvorane u varaždinskome Starome gradu. Sonete Williama Shakespearea izvest će slovenski dramski umjetnik Jožef Ropoš. Ova predstava upriličuje se u sklopu programa Renesansne večeri, kao dio projekta Bastion, koji djelomično financira Europska unija u okviru Programa poticaja zajedništva Interreg IIIA. U projektu Bastion kao partneri sudjeluju: Gradski muzej Varaždin, Pokrajinski muzej Maribor i Gradska općina Maribor, koji su i organizatori ovoga programa.

Zbog ograničenog prostora, subotnji koncert i nedjeljna predstava ovaj put neće biti dostupni široj publici, ali već iduće godine, kad se uredi multimedijalna dvorana u prostoru palače Hercer, programe Varaždinskih muzejskih svečanosti moći će posjetiti svi zainteresirani građani. Sponzor prvih Varaždinskih muzejskih svečanosti je Kvarner Wiener Staedtische osiguranje d.d.

povratak