Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Varaždinska kovnica Sorlini

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 6
datum početka/završetka: 04.12.2013. / 26.02.2014.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin; Varaždinski klub kolekcionara

Na izložbi će se predstaviti djelovanje ove radionice u Varaždinu, u doba njezinih vlasnika Frana i Valtera Sorlinija, odnosno od osnutka 1896. pa do zatvaranja 1946. godine, kada im je imovina konfiscirana, a strojevi i dio radnika preseljeni u Zagreb, u današnju tvornicu IKOM.

        Radionica Sorlini u početku se, uz trgovinu, bavila jednostavnim poslovima filigranskog ukrašavanja predmeta, dok je u industrijskoj fazi proizvodila i odlikovanja najvišeg stupnja za potrebe Kraljevine Jugoslavije. Pored prikaza povijesti obitelji Sorlini, naglasak izložbe je na proizvodnome opusu radionice koji obuhvaća medalje, znakovlje, militariju, značke, plakete i odlikovanja izrađene za vojne, civilne i crkvene potrebe.

        Predmeti nastali u radionici Sorlini danas se nalaze u više institucijskih i privatnih zbirki, pa su organizatori izložbe, radi cjelovitijeg prikaza teme, velik dio izložaka za tu prigodu posudili od nekoliko hrvatskih muzeja i kolekcionara. Time je ujedno po prvi puta, u ovolikome opsegu i na jednom mjestu, predstavljena kovnica Sorlini, važna u industrijskoj ali i ostalim segmentima hrvatske povijesti. Uz izložbu je tiskan i katalog s iscrpnim popisom i opisom izložaka te stručnim tekstovima muzejske savjetnice u varaždinskome muzeju i autorice stručne koncepcije Spomenke Težak i dr. sc. Vladimira Huzjana iz varaždinskoga Zavoda za znanstveni rad HAZU-a.

        Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i sponzorskim sredstvima, a njezin pokrovitelj je predsjednik Hrvatskoga sabora.

        Varaždinska kovnica Sorlini za razgled je postavljena do 6. veljače iduće godine, a svake posljednje subote u mjesecu tijekom njezina trajanja (28. 12. 2013. i 29. 1. 2014.) ulaz je besplatan.

Anita Peričić

povratak