Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Varaždin u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (1941. – 1945.)

OSTALO

ustanova: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 01.07.2020. / 01.07.2020.
Organizator: Gradski muzej Varaždin, Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije

        U sklopu Srijede u Muzeju predstavlja se knjiga Varaždin u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (1941. – 1945.) autora dr. sc. Vladimira Huzjana. 

        Grad Varaždin je u vrijeme Drugoga svjetskog rata bio sjedište Velike župe Zagorje i u njemu je vlast Nezavisne Države Hrvatske nesmetano provodila svoje zakone do 8. svibnja 1945. godine. Unatoč tomu, povjesničarima nije bio zanimljiv te je do danas za to razdoblje ostao historiografski gotovo neistražen. Izdvaja se tek nekoliko radova o povijesti i tragičnom stradanju židovske zajednice. No, stradali su i građani hrvatske, srpske i romske nacionalnosti, kao i više desetaka osoba u avionskim bombardiranjima krajem rata. Drugi svjetski rat prouzročio je mnoge događaje u Varaždinu koji nisu bili istraženi, a razlog je mogla biti opterećenost historiografije ideologijom do sloma komunizma, koja je naglasak stavljala na politički prihvatljive teme. Zbog toga je varaždinska povijest 20. stoljeća ostala neujednačeno istražena. Ova knjiga prikazuje temeljne činjenice iz primarnih povijesnih izvora pohranjenih u arhivima i muzejima, što je preduvjet za daljnje historiografsko istraživanje Varaždina tijekom Drugoga svjetskog rata. 

        Monografiju će predstaviti recenzenti akademik Dragutin Feletar, dr. sc. Ivan Obadić, Spomenka Težak, prof., te autor dr. sc. Vladimir Huzjan.

       Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

Varaždin u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (1941. – 1945.) povratak