Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Varaždin pod krunom Habsburgovaca

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Palača Herzer
datum početka/završetka: 28.10.2015. / 02.10.2016.
otvorenje: 19 sati / GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3.
organizator: Gradski muzej Varaždin

      Nakon trogodišnjih priprema u Gradskom muzeju Varaždin, kao jedan od najopsežnijih projekata u njegovu dosadašnjem radu, otvara se izložba pod nazivom Varaždin pod krunom Habsburgovaca, kojom se ujedno obilježava 90 godina neprekinutoga djelovanja te ustanove. Izložba obrađuje burno povijesno razdoblje tijekom četiri stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između  vladarske kuće Habsburg i Varaždina, koji je tada bio jedno od središta političkog, ekonomskog i kulturnog života, što je i do danas ostavilo trajni trag na taj grad i njegove stanovnike.

        Kroz 12 tematskih cjelina, na 350 raznorodnih izložaka, ocrtava se djelovanje pojedinih vladara iz dinastije Habsburg/Habsburg-Lotringen i utjecaj njihove vladavine na varaždinskome području, među kojima je posebno istaknuta Cesarska i kraljevska građanska četa, kraljevski posjeti Varaždinu, lov na varaždinskome području te Varaždin i Habsburgovci nakon raspada zajedničke države. Među izloženim predmetima su: arhivski dokumenti, oružje, medalje, ordenje, značke, novac, nakit, fotografije, novine, slike, grafike, porculan, staklo, tekstil, vladarski pokloni, zastave, knjige, streljačke mete i odjevni predmeti. Osim građe iz fundusa varaždinskoga muzeja, za izložbu su posuđeni i predmeti iz Hrvatskoga povijesnog muzeja u Zagrebu, Hrvatskoga državnog arhiva, Državnoga arhiva u Varaždinu, Muzeja Dvor Trakošćan te varaždinskoga Uršulinskog samostana, kao i predmeti iz nekoliko privatnih zbirki.

        Autorice stručne koncepcije izložbe su muzejske savjetnice u varaždinskome muzeju Spomenka Težak i Mirjana Dučakijević, a uz njihove tekstove, u opsežnome popratnom katalogu zastupljeni su i autori: Ljerka Šimunić, Ivan Mravlinčić, Elizabeta Igrec, Ana Kaniški, Marina Bregovac Pisk, Matea Brstilo Rešetar iLovorka Štimac-Dedić. Likovni postav izložbe osmislila je arhitektica Vanja Ilić. Prezentacija muzejsko-arhivske građe upotpunjena je i suvremenim tehnološkim sadržajima, s opširnije dostupnim tematskim cjelinama na tabletima, a neki događaji, poput posjeta Habsburgovaca Varaždinu, dinastičkih borbi, instalacija banova, Kraljevskog namjesničkog vijeća i velikoga požara iz 1776. godine, prikazani su i u formi 3D animacije. Uz izložbu je pripremljeno i 20-ak prigodnih suvenira, među kojima su porculanske šalice, drvene bojice, „maske“ za selfije, platnene vrećice, blokovi, suhi kolači prema bečkoj recepturi i dr.    

        Cjelokupni projekt najvećim dijelom je realiziran sredstvima Ministarstva kulture RH, uz financijsku potporu Grada Varaždina, nekoliko sponzora te vlastitim udjelom varaždinskoga muzeja.

        S obzirom na brojnost eksponata i zahtjevnost prezentacije, izložba je postavljena u dvije zgrade Gradskog muzeja Varaždin, tako da se u prvom dijelu, u palači Sermage (Trg M. Stančića 3), predstavlja razdoblje do 19. stoljeća, a u palači Herzer (Franjevački trg 10) razdoblje od 19. stoljeća. Tijekom njezina održavanja predviđen je i niz popratnih sadržaja, koji uključuju vodstva na hrvatskom i stranim jezicima, tematska predavanja i edukativne programe za učenike. Već u petak, 30. listopada 2015. godine, od 10 sati, u multimedijskoj dvorani u palači Herzer, održava se okrugli stol pod nazivom Varaždin i Habsburzi, koji u povodu 200. godišnjice završetka Bečkoga kongresa varaždinski muzej organizira u suradnji sa Zavodom za znanstveni rad HAZU u Varaždinu.  

 

Ulaznice:

- odrasli .................................................................................................... 25,00 kuna

- učenici, studenti, umirovljenici ................................ 15,00 kuna

 

Vodstvo (za grupu do 30 osoba):

- na hrvatskom jeziku ......................................................... 70,00 kuna

na stranom jeziku (engleski, njemački, francuski, španjolski) ............................ 120,00 kuna

 

Razgled izložbe s vodstvom:

Razgled s vodstvom organizira se za grupe s najviše 30 osoba.

Molimo da kod planiranog posjeta s grupom uvažite sljedeće napomene:

- obvezna prethodna najava (barem 2 dana prije dolaska)

- vodstvo započinje u palači Sermage, a nastavlja se u palači Herzer

- trajanje razgleda s vodstvom: oko 40 minuta u svakoj zgradi

- razgled s vodstvom može se planirati najkasnije do 2 sata prije zatvaranja Muzeja

(utorak – petak do 16.00 sati, subota/nedjelja do 12.00 sati, a tijekom Špancirfesta do 18 sati)

- razgled s vodstvom u ponudi je od 17. 11. 2015. godine.

 

Molimo da nam svaki organizirani dolazak s grupom prethodno najavite (i u slučaju da je razgled bez vodstva!).

 

Učenici u sklopu programa MIŠ – muzej i škola, mogu koristiti besplatno sve programe uz izložbu.

 

Otvoreno tijekom Špancirfesta, 19. 8. – 28. 8. 2016.

svaki dan, od utorka do nedjelje, od 10 do 20 sati.

U ponedjeljak, 22. 8. 2016. g. zatvoreno za razgled.

 

NAJAVE POSJETA / REZERVACIJA RAZGLEDA S VODSTVOM:

Gradski muzej Varaždin

tel. 042 658 754, anita.pericic@gmv.hr

- tijekom Špancirfesta:

tel. 042 658 751, 099 8090 525

 

Varaždin pod krunom Habsburgovaca povratak