Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

THE WAR TO END ALL WARS / RAT ZA KRAJ SVIH RATOVA Projekt History Rocks / autori: Sabaton i YarnHub

OSTALO

ustanova: Kino Gaj, Gajeva 1, Varaždin
datum početka/završetka: 11.11.2023. / 11.11.2023.

        Gradski muzej Varaždin jedan je od stotinjak svjetskih i triju hrvatskih muzeja-sudionika u međunarodnom projektu History Rocks, u okviru kojeg će se u studenome ove godine širom svijeta premijerno prikazati dugometražni animirani film The War to End All Wars / Rat za kraj svih ratova. Inicijator projekta je švedski heavy metal sastav Sabaton, na čiju je autorsku glazbenu podlogu s istoimenog albuma napravljen film animacijskog studija YarnHub, temeljen na najvažnijim događajima iz Prvoga svjetskog rata u povodu 105. obljetnice njegova završetka.

        Popularni švedski „metalci“, koji svoje brojne fanove imaju i u Hrvatskoj, gdje su nastupili već nekoliko puta, nadahnuće za svoje pjesme crpe iz ratova (osobito Prvoga i Drugoga svjetskog rata) i povijesnih događaja, a kroz projekt History Rocks žele senzibilizirati javnost i potaknuti je da više pozornosti obrati na muzeje u svojim lokalnim zajednicama, koji se (anti)ratnom tematikom bave u sklopu svog poslanja. U Varaždinu se projekcija održava 11. studenoga u 11 sati, na dan i sat kad je prije 105 godina Prvi svjetski rat službeno završio. Ulaz na projekciju filma je besplatan.  

        Prvom svjetskom ratu Gradski muzej Varaždin posvetio je, u povodu obilježavanja 100. obljetnice njegova izbijanja, i izložbu Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području, za koju je GMV-u 2015. godine Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo godišnju Nagradu za najbolju realiziranu izložbu

THE WAR TO END ALL WARS / RAT ZA KRAJ SVIH RATOVA  Projekt History Rocks / autori: Sabaton i YarnHub povratak