Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

TANJA DABO: Iz korpusa „Domovina“

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 17.06.2020. / 26.07.2020.
otvorenje: u 19 sati

Na izložbi likovne umjetnice Tanje Dabo predstavljaju se dva autoričina rada iz korpusa „Domovina“, i to „Popravljanje Ustava Republike Hrvatske“ i „Kolekcija za pamćenje“. Na otvorenju će se izvesti i performativno čitanje knjiga iz „Kolekcije za pamćenje“, što je ujedno prilika za njihovo cjelovito sagledavanje s obzirom na to da će knjige tijekom trajanja izložbe biti izložene u zatvorenim vitrinama.

 

TANJA DABO O KONCEPTU SVOJIH RADOVA   

"Popravljanje Ustava Republike Hrvatske" (instalacija, 2019.) umjetnički je projekt čiji je cilj simbolički izmijeniti dijelove hrvatskog Ustava. Ustav Republike Hrvatske temeljni je dokument i zakon koji propisuje načine funkcioniranja države, i snažno utječe na živote svakoga od nas. Posljednjih godina Ustav je postao poprište ideoloških prijepora, nižu se zahtjevi za njegovo rigidno mijenjanje, a napadi na Ustav postali su refleksija negativnih promjena u hrvatskom društvu. Iz svega proizlazi da ovakav Ustav, s nedovoljno snažno postavljenim temeljnim postulatima demokratičnosti i očuvanja ljudskih i socijalnih prava, u praksi ne funkcionira i nije dovoljno čvrst temelj države. Treba ga, dakle, popraviti.

U radu popravljam dijelove hrvatskog Ustava tako da čuva ljudska prava i slobode, da bude demokratičniji, usklađen sa svim civilizacijskim dostignućima, ali i da ispravi mnoge nepravde i zastranjenja zbog kojih smo kao država danas u ovakvoj egzistencijalnoj, moralnoj, političkoj i društveno-ekonomskoj krizi.

Proučavam tekst Ustava, crvenom bojom dodajem pojedine riječi ili cijele odredbe koje snažno podupiru ljudska prava, socijalnu državu, antifašizam, antikoruptivnost, etičnost, i dr., ali i križam suvišno.

 

„Kolekcija za pamćenje“ (2 knjige, drvorez, pozlata 24K, ručni uvez, 2019.) je kolekcija u kojoj su prikupljeni slučajevi govora mržnje, verbalnih i fizičkih napada, te nasilništva spram žena i muškaraca, koje je etnički ili rodno motivirano. Svi događaji zbili su se u posljednje 4 godine u Hrvatskoj, i njihov je broj sve veći, ali i njihova brutalnost sve veća.

Nemar države, nefunkcionalan sustav, nebriga i tolerancija društva spram rastućeg nasilja dovode do stvaranja plodnog tla za posvemašnju kulturu nasilja u kojoj danas živimo. Ta kultura odnosi i svoje žrtve. Broj žrtava je velik, o njima svakodnevno čitamo, a kada se idući dan pojavi neki novi slučaj onaj jučerašnji padne u zaborav. Kolekcija ima za cilj skrenuti pažnju na ovu stravičnu pojavu, i zabilježiti neke od tih mučnih događaja, za dugo pamćenje, za učenje o tome da se ne bi ponovilo. Svaka je knjiga tematski zaokružena i sadrži po 20 grafika za 20 slučajeva, uz koje je navedena godina i mjesto napada.

 

Knjiga I. obuhvaća nacionalističke i rasističke napade usmjerene na pripadnike druge nacionalnosti ili ljude drugačije boje kože.

 

Knjiga II. obuhvaća nasilje spram žena, i svi navedeni primjeri završili su kobno, smrću najmanje jedne žene, a ponekad i njenog djeteta, roditelja ili rodbine.

Sve se grafike temelje na stvarnim događajima, a sve i svi koji su nasilje pretrpjeli, stvarne su žene i muškarci čiji je identitet sakriven zbog njihovog dostojanstva.

 

UPOZORENJE: Sadržaj „Kolekcije za pamćenje“ nije primjeren za djecu mlađu od 15 godina, osim uz odobrenje i pratnju roditelja. 

 

TANJA DABO (iz životopisa) 

Tanja Dabo (r. 1970., Rijeka) nakon završenog studija Likovne kulture na Pedagoškom fakultetu u Rijeci magistrirala je 2003. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Multimedijalna je umjetnica, autorica umjetničkih instalacija, performansa, fotografskih radova, video radova, urbanih intervencija, grafike, umjetničkih knjiga i dr. U svom radu bavi se temama položaja pojedinca u društvu, odnosa umjetnika/ica i institucija, individualnog spram kolektivnog, nametnutih očekivanja i slično. Od 1993. godine izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kustoskim projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, natječajnog i pozivnog karaktera. Od 2000. do 2009. godine radila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a od 2009. godine radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u zvanju redovite profesorice. 

 

Nagrade i priznanja (izbor):  

2001. Zagreb, 26. salon mladih

2002. Zagreb, 36.zagrebački salon

2002. Zagreb, Nagrada Radoslav Putar

2010. Zagreb, t-ht@msu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, nagrada publike

2016. Zagreb, t-ht@msu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, posebno priznanje

2018. Janjina, Vizura Aperta, 2. nagrada

 

Samostalne izložbe (recentni izbor od 2011.): 

2011. Rovinj, Rovinjsko Selo, Studio Golo Brdo, „Strah“

2016. Split, galerija Salon Galić, „Zajednički nazivnik“

2017. Pula, Galerija Luka MMC, “Polazište”

2018. Mali Lošinj, Galerija Fritzi, Lošinjski muzej, “Događanje”

2019. Zagreb, Galerija Prozori, „Što umjetnica/umjetnik treba: Studija slučaja“ (umjetničko istraživanje)

2020. Zagreb, Galerija „Prozori“, „Kolekcija za pamćenje“

2020. Split, Galerija umjetnina, „Popravljanje Ustava Republike Hrvatske“

Skupne izložbe (recentni izbor od 2011.):

2011. Zagreb, „Majke i kćeri“, Pogon Jedinstvo (pozivno)

2012. Rijeka, „Unutarnje uho“, izložba iz zbirki MMSU ;; Zagreb, 6. hrvatski trijenale grafike, Kabinet grafike HAZU

2013. Zagreb, Kulturni centar Peščenica, Rječnik svakodnevnih simbola (pozivno)

2014. Split, MKC, Više od sporta (pozivno)

2016. Zagreb, t-ht@msu, Muzej suvremene umjetnosti (natječajno); 51. zagrebački salon (natječajno); „Kretanje u krug“, 8. One Take Film Festival, Gliptoteka, Zagreb (pozivno); 25. slavonski biennale, Muzej likovne umjetnosti Osijek (natječajno); Osijek, 25. slavonski bijenale (natječajno); Zlarin, 16. Festival vizualnih i audio medija Vizura aperta (pozivno, selekcija D.Perić)

2017. Zagreb, Studio Josip Račić, Festival Svjetske Književnosti, Riječ i slika; Zagreb, Knjižnica Vladimir Nazor, Riječ i slika 2013-2017.; Zagreb, Galerija Forum, Umjetnost prisvajanja (pozivno, selekcija D.Perić)

2018. Janjina, Vizura Aperta

2019. Zagreb, ht@msu, Muzej suvremene umjetnosti; “8. Hrvatski trijenale grafike”, Gliptoteka HAZU, Zagreb; „Kad spomenici ožive“, Galerija Nova, Zagreb; “On household”, Jeanny Avent Gallery, London

2020. „Tko je dozvao tišinu“, MMSU, Rijeka

 

TANJA DABO: Iz korpusa „Domovina“ povratak