Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Svijet kukaca kroz objektiv Ive Pervana

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 18.04.2018. / 07.06.2018.
otvorenje: u 19 sati

U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba fotografija hrvatskoga renomiranog i višestruko nagrađivanog autora Ive Pervana. U njegovu tematskom fokusu ovaj put našle su se entomološke zbirke Gradskog muzeja Varaždin, čija je neupitna vrijednost u znanstvenom kontekstu prikazana i u nekim drugim dimenzijama, koje otkrivaju začudna obilježja kukaca. Tako pojedini primjerci, predstavljeni makrofotografijom, otkrivaju jedan novi pogled na te vrste, koje se ponekad nađu u našem vidokrugu a da nismo ni svjesni njihove savršene građe, složenih struktura, boja i oblika. Specifičnost građe glave, očiju, usnih organa, krila, nogu i drugih organa pojedinih vrsta, posredovane makroobjektivom, dokumentiraju uspješne prilagodbe nastale u dugom filogenetskom razvoju i evoluciji kukaca, koja se zbiva više od 400 milijuna godina. Izložbu, pod nazivom Svijet kukaca kroz objektiv Ive Pervana, čini 35 ispisa fotografija na platna velikih formata, izrađenih u DIGITAL FOTO ART tiskarskom studiju Dragutina Škreblina, čiju realizaciju je financijski potpomoglo Ministarstvo kulture RH.

        Kako svojim cjelokupnim opusom, osebujnom i kvalitetnom fotografijom Ivo Pervan vrednuje i naglašava prirodnu i kulturnu baštinu naše zemlje, tako i ovom izložbom, koristeći građu iz muzejskog fundusa, ističe vrijednost njegovih prirodoslovnih, točnije entomoloških zbirki. Konačni naglasak ovog Pervanova ciklusa je na prirodnim formama i oblicima te na nepresušnosti predložaka, koje znatiželjnom oku podastire skupina (razred) kukaca ili Insecta.

 

O autoru:

Ivo Pervan (r. 1947. u Splitu) fotografijom se počinje baviti već u srednjoj školi, a nakon završenog studija nastavlja raditi kao samostalni fotograf. Od 90-ih godina surađuje s turističkim agencijama i zajednicama, a plakat s njegovim uratkom uskoro osvaja prvo mjesto na svjetskom natječaju za turistički plakat 1992. u Beču. To je prva u nizu od sedam međunarodnih nagrada, koje je Hrvatska dobila za plakate s njegovim fotografijama. Čest motiv na Pervanovim fotografijama je kulturna i prirodna baština Hrvatske. Njegovo nastojanje da ovjekovječi to nasljeđe dovodi do učestale suradnje na izradi turističkih publikacija poput brošura, vodiča, razglednica i revija. Od 1995. godine oko 3000 motiva s njegovih fotografija zastupljeno je na razglednicama Hrvatske. Pored  sudjelovanja na projektima očuvanja baštine, Pervan i samoinicijativno ulaže napore na tom planu, gdje se ističe njegov rad na dokumentiranju ljepota crkava u Istri, Dalmaciji i diljem Hrvatske, kao i u organizaciji brojnih projekcija dijapozitiva na temu hrvatske kulturne i prirodne baštine. Ivo Pervan do sada je objavio 35 autorskih fotomonografija, a kao suautor zastupljen je u više od njih stotinu. Tijekom godina održao je i velik broj izložbi, ponajviše onih vezanih uz promidžbu hrvatske baštine i turizma. Od osnutka svog studija objavljuje radove u časopisima kao što su Cicero, Vox, Jet Set, Livingstone, Michelin-Editions des Voyages (Francuska), Brandt Travel Guides (Engleska), Krakow Partner (Njemačka) i Geo France, a tijekom 2000-ih godina Adriatic Croatia International Club koristi njegove fotografije za svoj katalog. Plakati s njegovim radovima dvaput su osvojili prestižnu Red Dot nagradu. Svojim fotografijama Pervan sudjeluje i u izradi reportaža za Inflight izdanja aviokompanije Croatia Airlines, kao i u časopisu Yachts Croatia, u kojima na svoj karakterističan način predstavlja hrvatsku kulturu i prirodne ljepote jadranske obale.

Ivo Pervan: ONIM ŠTO SNIMITE, OSTAVLJATE TRAG NA ZEMLJI.

Svijet kukaca kroz objektiv Ive Pervana povratak