Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SUNČANICA TUK: Retrospektiva

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 17.01.2018. / 18.02.2018.
otvorenje: u 19 sati

        Nakon što je prošle godine prvotno održana u Zagrebu, retrospektivna izložba akademske slikarice Sunčanice Tuk bit će postavljena i u Varaždinu, u palači Sermage/Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, gdje se otvara u sklopu Srijede u Muzeju.
        Sunčanica Tuk (r. 1944. u Sarajevu) iznimna je osobnost hrvatskog slikarstva i njezin profinjeni slikarski jezik čudesne konfesionalnosti ide u ono najljepše i najvrjednije što danas imamo u likovnoj umjetnosti, navodi u pratećem katalogu izložbe autor predgovora Ivica Župan. Na ovom retrospektivnom pregledu zastupljene su sve faze njezina slikarskog djelovanja, počevši od školovanja na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, na kojoj je diplomirala slikarstvo 1971. godine, do danas, s naglaskom na bitan aspekt njezina koncepta: procesualnost, zasnovanoj na primarnoj, hermetičnoj i reduktivnoj formi. Artikulaciju prosedea svela je na potez kao elementarno „sredstvo“ pomoću kojega gradi serijalno slikarstvo nizova, slojeva i tzv. zapisa. Putem nervature ruke i kontroliranog automatizma ispisuje psihogram unutarnjih duhovnih stanja i latentnu rezistenciju na zbilju i tim postupkom – apsurdnom radnjom ponavljanja poteza – osvješćuje apsurd spoznaje i esencijalne smislenosti, dakako u znaku pozitivne intencije odupiranja rasapu i entropiji. 
        Sunčanica Tuk do sada je izlagala na 25 samostalnih izložbi te stotinjak skupnih u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima je Otkupna nagrada Skupštine zajednice općina Karlovac, Nagrada Ministarstva kulture RH na 1. hrvatskom trijenalu crteža te Nagrada Zagrebačke banke za projekt „Fluktuacija prostora memorije“. Suautorica je grafičko-pjesničke mape „Sunčanica Tuk – Slavko Jendričko 99“, te grafičke mape „Bakliža, Baričević, Tuk“. U izdanju „Pastorale“ o njezinu radu je 2004. objavljena i monografija autora Marijana Špoljara. Uz umjetničko stvaralaštvo bavi se i prosvjetnim radom. 
        Retrospektivna izložba Sunčanice Tuk realizirana je u suradnji s Domom hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Muzejom grada Koprivnice, u kojemu će biti postavljena nakon Varaždina. 

SUNČANICA TUK: Retrospektiva povratak