Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SuM: O varaždinskom zlatarstvu

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 28.02.2024. / 28.02.2024.

        U sklopu Srijede u Muzeju priređuje se predavanje o varaždinskom zlatarstvu, koje je pripremila Jelena Rančić, kustosica u Gradskom muzeju Varaždin.

        Zlatarstvo je umjetnički obrt za koji je, uz tehničku vještinu i znanje, potrebna i kreativnost te umjetnički senzibilitet. Uz vješte ruke, zlatari (srebrnari i draguljari) morali su biti i precizni i strpljivi. Brojna su velika imena iz povijesti i povijesti umjetnosti bila primarno i zlatari, poput Johanna Gutenberga ili slikara Albrechta Dürera i Sandra Botticellija.

        U Varaždinu zlatarstvo ima dugu tradiciju, o čemu svjedoče i najstarije poznate Povlastice i pravila varaždinskih srebrnara iz 1613. godine. Kroz stoljeća su se mijenjali moda i stil nakita, ali i nekad, kao i danas, vrhunski nakit majstori zlatari izrađuju ručno. Filigranski nakit, ili čipka u metalu, izrađuje se savijanjem i pletenjem finih tankih niti od plemenitih kovina, a od zlatara zahtijeva najviši stupanj umijeća, strpljenja i mašte te vrhunsku izradu.

        Predavanje o povijesti varaždinskog zlatarstva i nakitu koji se nosio na ovom području počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

SuM: O varaždinskom zlatarstvu povratak