Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

STJEPAN GRAČAN/ Skulpture, crteži, kolaži

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3 / Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15
datum početka/završetka: 20.02.2019. / 10.03.2019.
otvorenje: u 19 sati
organizator: Gradski muzej varaždin, Galerija Zlati ajngel

        Prva u nizu od triju ovogodišnjih izložbi u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel je izložba akad. kipara Stjepana Gračana, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 20. veljače ove godine. U ovom izboru iz Gračanova opusa, uz tek nekoliko skulptura, glavninu izložaka čine crteži i kolaži, nastali uglavnom u ranijem dijelu njegova stvaralaštva, dosad rijetko izlagani te nedovoljno poznati široj likovnoj publici. Autor izložbene koncepcije i tekstova u katalogu je likovni kritičar Marijan Špoljar.

        Stjepan Gračan (Prugovec, 1941.) jedan je od naših najistaknutijih kipara, autor nekoliko popularnih javnih spomenika (Vladimira Nazora i Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, Augusta Cesarca u Osijeku), jedan od osnivača i ideatora Grupe Biafra te dugogodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Samostalno izlaže od 1962. godine, a sudjelovao je i na brojnim skupnim izložbama. O njegovu stvaralaštvu 2014. godine objavljena je monografija autora Zdenka Rusa. Kiparski opus Stjepana Gračana, biafranski i postbiafranski, čine skulpture i objekti koji kroz figurativnu formu, ali i deformaciju oblika, nastoje interpretirati fenomene otuđenog svijeta današnjice. S drugim članovima Grupe predstavljao je našu angažiranu umjetnost, i to onaj dio suvremene umjetničke scene koja je figuracijom i kritičkim djelovanjem nastojala parirati apstrakciji i njezinoj autonomiji. Crteži i kolaži izrazito ekspresionističke orijentacije nastali su izvan toga manifestnog dijela Gračanova opusa i neki od njih prvi put bit će javno predstavljeni na izložbi u Varaždinu.

        Otvorenje počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se i završava u Galeriji Zlati ajngel. Izložba je u oba prostora postavljena za razgled do 10. ožujka ove godine. 

STJEPAN GRAČAN/ Skulpture, crteži, kolaži povratak