Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SRIJEDA U MUZEJU: Glas iz Sahare

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, u 19 sati
datum početka/završetka: 19.04.2017. / 19.04.2017.

        U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje pod nazivom Glas iz Sahare, na kojemu će o svojim iskustvima s putovanja u saharsko područje Afrike govoriti Damir Vujanovac.

        Varaždinac Damir Vujnovac u proljeće 2016. godine bio je sudionik Saharskog maratona koji se održava između izbjegličkih kampova naroda Saharawi, u pustinji, na četveromeđi Alžira, Mauritanije, Zapadne Sahare i Maroka. Saharci tamo već četrdeset godina čekaju na povratak u svoje domove u Zapadnoj Sahari, ovisni o dostavi osnovnih namirnica za preživljavanje. Boraveći među njima, Vujnovac je upoznao njihov način preživljavanja, organizaciju života u izbjeglištvu te kulturnu i prosvjetnu notu koje, unatoč dugogodišnjem bivanju usred okrutne pustinje, u njima nisu zamrle. 

        Po povratku je pokrenuo projekt "Dječji glas iz Sahare" te serijom putopisnih predavanja, medijskih nastupa i humanitarnih događaja hrvatskoj javnosti približio je priču o malom narodu iz najveće svjetske pustinje. Prikupljenim sredstvima iz te akcije tiskana je trojezična knjiga literarnih radova saharskih školaraca "Glas iz Sahare" (na arapskom, engleskom i hrvatskom jeziku), čije je primjerke ove godine odnio Saharcima za popunu njihova siromašnog knjižnog fonda, donijevši im i školski pribor, dar učenika Prve gimnazije Varaždin.

          Damir Vujnovac putovanjima spaja tri svoje strasti: otkrivanje novoga, upoznavanje ljudi i pisanje. Divljina ga nadahnjuje jednako kao i urbana sredina, u gradovima pronalazi ljude, a u pustinjama sebe. Penjanje pustinjskim stijenama i život s Beduinima u Jordanu, sudjelovanje u maratonu među izbjegličkim naseljima Zapadne Sahare i lutanja Bliskim istokom podjednako ga inspiriraju kao i skriveni dijelovi višemilijunskog Londona ili Atene. Nedavno se vratio sa svojega drugog puta u Saharu,  a svoje dojmove o ponovnom susretu s ljudima na koje je svijet zaboravio podijelit će s posjetiteljima predavanja koje počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan. 

 

SRIJEDA U MUZEJU: Glas iz Sahare povratak