Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Srijeda u Muzeju: Crno

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3 / Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15 / Galerijski centar Varaždin, Uska ulica 7
datum početka/završetka: 14.11.2018. / 02.12.2018.
otvorenje: u 19 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin, Galerija Zlati ajngel, Galerijski centar Varaždin

      U sklopu Srijede u Muzeju, u Varaždinu se otvara izložba dvanaestoro istarskih likovnih umjetnika, koju s Gradskim muzejom Varaždin organiziraju Gradska galerija Labin, Galerijski centar Varaždin i Galerija Zlati ajngel. Na izložbi su zastupljeni autori: Tea Bičić, Đanino Božić, Egidio Budicin, Đani Celija, Krešimir Farkaš, Alen Floričić, Matija Debeljuh, Fulvio Juričić, Zdravko Milić, Robert Pauletta, Silvo Šarić i Sanja Švrljuga. Premda je riječ o različitim likovnim formama i različitim autorskim poetikama, ova skupna umjetnička prezentacija ima zajedničku poveznicu – „crno“, prema kojoj je naziv dobila i izložba.

        „Crno“ kao umjetničku poveznicu u predgovoru kataloga izložbe objašnjava povjesničar umjetnosti i kustos izložbe Mladen Lučić, između ostalog, navodeći: „U današnjem društveno-političkom okružju opće globalizacije, u kojem dominira perfidna vladavina liberalnog kapitalizma, umjetnost se našla u nezavidnom i kauzalnom odnosu. Pažljivo programiran svjetski proces, započet u svibnju 1954., na tajnom sastanku u Hotelu de Bilderbeberg u nizozemskom Oosterbeeku, napokon je pobjedom neoliberalizma ostvaren, a vladavina bogatih pojedinaca koji preuzimaju apsolutnu kontrolu svega na Zemlji je uspostavljena. Korporacije su zavladale svijetom i potisnule nacionalnu, društvenu i individualnu svijest u zapećak zbivanja te su perfidno osmislile odgovarajuću administraciju koja guši individualizam i snagu umjetničkog izraza koji sve više postaje efemernom pojavom. (...) Gašenje individualizma dovodi do znatno smanjenog emotivnog pristupa, te suvremeni umjetnici sve češće posežu za dokumentarnim i aktivističkim postupcima, čime i nesvjesno postaju djelom nametnutog programa jer gube svoj identitet i senzibilitet. Umjetnici jasno osjećaju puls vremena, a većina njih još uvijek svoj stav iskazuje iskrenim i emotivnim izrazom koji realiziraju u medijima koji su im bliski, a ne nametnuti. Izvedba, ekspresivna snaga i poruka tako nastalog umjetničkog djela često je znatno jača i iskrenija od programskih agitacijskih istupa. Istarski umjetnici zastupljeni na ovoj izložbi zadržali su snagu svoje individualnosti te progovaraju, svaki na svoj način, o nimalo optimističnom vremenu u kojem žive. U njihovim se radovima osjeća protest prema društvenoj zbilji, ali naglašena je emotivna uznemirenost i tjeskoba što se očituje u izražajnom i mentalnom crnilu kojim odišu njihovi radovi.“

        Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage GMV-a (Trg M. Stančića 3), nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) i završava u Galerijskom centru Varaždin (Uska ulica 7).

 

Tea Bičić rođena je 1979. godine u Puli, gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti, smjer grafički dizajn. Diplomirala je slikarstvo 2003., na Accademia di Belle Arti di Venezia, u klasi prof. Paola Tessarija. Izlagala je na trideset i osam samostalnih i sudjelovala na više od sto skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja. Sudjelovala je u nekoliko likovnih kolonija. Radovi joj se nalaze u fundusima muzeja i galerija te u mnogobrojnim gradskim i privatnim zbirkama. Potpredsjednica je Udruge mediteranski kiparski simpozij, članica udruge HDLU Istre i jedna od osnivača Galerije POOLA u Puli. Od 2014. godine voditeljica je programa Gradske galerije Labin. Živi i radi u Labinu.

 

Đanino Božić rođen je 1961. godine u Puli. Diplomirao je 1986. likovne umjetnosti (skulpturu) na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Izlaže od 1984. godine te je održao velik broj samostalnih i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Bavi se i slikarstvom, crtežom, knjigama umjetnika, instalacijama, ambijentima i likovnom pedagogijom. Dobitnik je više priznanja i nagrada. Godine 2012. tiskana mu je monografija povodom 25 godina rada (tekstovi: Ivica Župan i Jerica Ziherl, izdavači: HDLU Istre i Medit, Pula). U Novigradu je realizirao javne skulpture „Prsti“ (2013.) i "Lopta svih lopti" (2017/2018.). Godine 2014. i 2015. sudjeluje na Kiparskom simpoziju „Terra“ u Kikindi (Srbija). Živi i radi kao samostalni umjetnik u Novigradu i Labincima.

 

Egidio Budicin rođen je u Rovinju 1946. godine. Nakon rovinjske talijanske gimnazije diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ive Šebalja 1968., a 1983. godine diplomirao je na poslijediplomskom, specijalističkom studiju za restauraciju na ALU u Ljubljani. Održao je dvadeset samostalnih izložbi u Rovinju, Zagrebu, Karlovcu, Beogradu, Poreču, Labinu i Puli te je sudjelovao na četrdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Restauratorskim radom bavi se od 1971. godine, a posebno se ističe restauracijom istarskih fresaka. Bio je voditelj kolegija restauriranja-konzerviranja zidnih slika na Odsjeku za restauriranje pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu od 2004. do 2011.godine. Živi i radi u Zagrebu.

 

Đani Celija rođen je u Puli 1977. godine, a fotografijom se počinje baviti 1990. Godine 1998. diplomirao je na ISFAV-u (Istituto Superiore D`arti Visive), u Padovi (Italija). Specijalizira se u fotografiji mrtve prirode i industrijskoj fotografiji. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Sloveniji i Francuskoj. Član je ULUPUH-a, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti  i HDLU-a Istre. Živi i radi u Puli.

 

Matija Debeljuh rođen je 1980. u Puli. Diplomirao je na Umjetničkoj Akademiji u Splitu, na odjelu Dizajn vizualnih komunikacija - Video oblikovanje, u klasi prof. Vlade Zrnića. Predstavljao je Hrvatsku na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Ateni  2003. godine. Do sada je izlagao na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u Puli, Rovinju, Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Torinu, Trstu, Ateni, Vilniusu, New Yorku, Bruxellesu … Uz nekoliko domaćih i međunarodnih radionica treba izdvojiti sudjelovanje na Sarajevo Talent Campusu, projektu Sarajevo Grad Filma i Berlinale Talent Campusu. Eksperimentalni filmovi i videoradovi Matije Debeljuha prikazivani su na međunarodnim festivalima gdje su osvojili i značajne nagrade. Godine 2013. s Brankom Benčić u Vodnjanu otvara Apoteku – prostor za suvremenu umjetnost. Živi i radi u Vodnjanu.

 

Krešimir Farkaš rođen je u Karlovcu 1956., a već sljedeće godine doseljava u Labin. Studirao je tijekom dvije godine novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Ljubljani, a potom se upisuje na Accademia di Belle Arti u Veneciji, gdje je diplomirao na Odsjeku za kiparstvo 1980. godine, u klasi prof. Nina Cassanija. U razdoblju od 1980. do 1986. plovio je svijetom kao treći oficir palube. Po povratku u Labin intenzivno se bavi crtežom, skulpturom i slikarstvom te je održao nekoliko samostalnih i sudjelovao na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Godine 1991. s Deanom Zahtilom osniva Labin Art Express i njegovu umjetničku frakciju Metal Guru. Bio je koautor svih manifesta, tekstova, pjesama, projekata, akcija i koncepata koje potpisuje Labin Art Express ili Metal Guru do svoje prerane i tragične smrti, 5. 6.1999. u Labinu.

 

Alen Floričić rođen je 1968. godine u Puli. Diplomirao je likovne umjetnosti na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, smjer kiparstvo, u klasi prof. Žarka Violića 1993. godine, a poslijediplomski magistarski studij Videa i novih medija na Akademiji za likovne umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani, kod prof. Sreče Dragana. Izlagao je na trideset i sedam samostalnih, sudjelovao na 150 skupnih izložbi, te održao dvadeset i četiri samostalne, videoprezentacije u zemlji i inozemstvu, a na 51. Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji 2005. godine bio je jedan od predstavnika Hrvatske. Radovi mu se nalaze u mnogim muzejskim i galerijskim zbirkama. Od 2008. do 2013. godine radio je kao vanjski suradnik na kolegiju Novi mediji, na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a danas radi kao profesor u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli.  Dobitnik je više nagrada i priznanja. Živi i radi u Rapcu i Puli.

 

Fulvio Juričić rođen je 1952. godine u Puli. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1978. godine, u klasi prof. Vasilija Jordana. Od 1977. izlaže na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Pula, Zagreb, Rijeka, Čakovec, Ljubljana, Kopar, Langenfeld, Köln, Aachen, Trst, Pordenone…). Od 1979. do 2017. godine radi kao profesor na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli. Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim zbirkama, kao i fundusima muzeja te raznih drugih institucija. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Monografija o njegovu stvaralaštvu objavljena je 2004. godine (Tonko Maroević, Gorka Ostojić-Cvajner: “Fulvio Juričić”, izdavač: HDLU Istre). Živi i radi u Puli.

 

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973. Diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji 1977. godine, u klasi prof. Carmela Zottija. Stručno je usavršavao mozaik 1988. na École Nationale Supérieure des Beaux - Arts u Parizu, u klasi prof. Ricarda Licate. Od 2006. godine zaposlen je kao docent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, gdje sada u zvanju redovitog profesora predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik. Izlagao je na stotinjak samostalnih izložbi te sudjelovao na više od 600 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Bio je sudionik velikog broja međunarodnih slikarskih i kiparskih simpozija, a za svoj je rad nagrađen s 55 nagrada u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u značajnim hrvatskim i inozemnim, privatnim i muzejskim zbirkama. Živi i radi u Labinu i Rijeci.

 

Robert Pauletta rođen je 1961. godine u Premanturi. Srednju umjetničku školu pod vodstvom prof. Ivana Obrovca završio je u Puli, a diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1985. godine, u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Od 1983. do 1985. suradnik je u atelijeru Ede Murtića. Godine 1987. godine jedan je od osnivača HDLU Pule, kasnije HDLU Istre. Od 1991. do 2003. radi kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, koje je i jedan od osnivača. Od 2003. do 2008. godine voditelj je Multimedijalnog centra Luka u Puli (MMC LUKA). Godine 2007. izlazi mu monografija s tekstom Mladena Lučića (izdavač HDLU Istre). Godine 2013. osniva Umjetničku organizaciju Robot te je uz kolege Bojana Šumonju i Teu Bičić jedan od osnivača Galerije POOLA, u Puli, gdje djeluje do 2017. godine. Sudjelovao je na mnogobrojnim skupnim izložbama, a samostalno je izlagao stotinjak puta u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Puli.

 

Silvo Šarić rođen je 1965. godine u Puli. Diplomirao je kiparstvo u klasi profesora Josipa Diminića na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1990. godine. Od 1991. do 1998. godine živio je i radio u Rimu. Kao dobitnik ArtsLink stipendije boravio je na studijskom boravku u New Yorku i Bostonu 1998. godine. Dobitnik je stipendije Pollock-Krasner fondacije iz New Yorka 2000. godine. Sudjelovao je na mnogobrojnim skupnim izložbama, te priredio dvadeset i pet  samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je desetak nagrada i priznanja. Radi kao restaurator u Hrvatskom restauratorskom zavodu, Radionica Vodnjan, Juršići i kao viši asistent na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Živi i radi u Vinkuranu i Vodnjanu.

 

Sanja Švrljuga (Zagreb, 4. 1. 1959. – Rijeka/Labin, 24. 1. 2015.) diplomirala je 1985. godine likovnu umjetnost, odjel grafike, u klasi prof. Josipa Butkovića na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Stručno je usavršavala mozaik 1988. godine na École Nationale Supérieure des Beaux - Arts u Parizu, u klasi prof. Ricarda Licate. Bila je članica riječkog HDLU-a i HZSU-a. Od 1987. godine voditeljica je galerije Downtown u Labinu, a od 1999. do 2002. bila je članica umjetničke frakcije Labin Art Expressa, Metal Guru. Održala je trideset samostalnih i sudjelovala na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja.

Srijeda u Muzeju: Crno povratak