Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

SRIJEDA U MUZEJU: Ante Neimarević i Varaždin

OSTALO

datum početka/završetka: 25.05.2016. / 25.05.2016.

        U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje o Anti Neimareviću, poznatom koprivničkom gimnazijskom profesoru, čiji je svestrano kulturno i društveno djelovanje djelomično vezano i uz Varaždin.

        Ante Neimarević (Guča Gora, Travnik, 1891. – Zagreb, 1965.) je kao profesor povijesti i zemljopisa radio u Koprivnici od 1941. do 1960. godine, a službovao je i u Križevcima, Celju, Vinkovcima, Novoj Gradiški i Varaždinu. Bio je književnik, romanopisac, feljtonist, novelist, humorist-satiričar, redatelj, novinar i publicist. Njegovo najznačajnije književno djelo je ratni roman „1914. – 1918.“, u kojemu opisuje svoje sudjelovanje u Prvom svjetskom ratu, na ratištima u Galiciji 1916. godine i sjevernotalijanskome ratištu između rijeka Soče i Piave 1917. godine. Kao novinar radio je u redakciji Obzora i bio dopisnik Jutarnjeg lista, a kao redatelj postavio je 19 drama i komedija u više gradova u kojima je službovao. Bio je član Matice hrvatske i Družbe Braće hrvatskog zmaja.

        Predavanje je pripremio Dražen Ernečić, viši kustos u Muzeju grada Koprivnice, a suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

        Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan. 

 

SRIJEDA U MUZEJU: Ante Neimarević i Varaždin povratak