Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Spomenici i nacionalna pomirba: Slučaj Varaždin

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 27.03.2024. / 27.03.2024.

       Predavanje arhitekta Antonija Grgića održat će se u sklopu Srijede u Muzeju.

        Kako ističe A. Grgić, spomenici su jedna vrsta materijalizacije povijesti u javnom prostoru; oni obilježavaju događaje i osobe od povijesnoga, političkoga, ideološkoga ili nekoga drugog značenja za društvo kao takvo. Pitanje glasi: na koji način se u Hrvatskoj koriste spomenici u procesu društvene pomirbe i pri obradi društvene traume Drugoga svjetskog rata? Od rušenja spomenika iz socijalističkog razdoblja i Tuđmanove ideje pomirbe pod spomenikom u Jasenovcu tijekom 1990-ih, pa sve do natječaja raspisanog od Ministarstva hrvatskih branitelja iz 2019. za spomenik žrtvama svih totalitarnih režima Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, svjedočimo donošenju ad hoc rješenja uzrokovanih manjkom strategije te gotovo nikakvom političkom, stručnom ili znanstvenom raspravom na tu temu. Godina 2021. donijela je novi moment u našem lokalnom hrvatskom odnosu prema spomenicima. Skulpture Indijanaca kipara Ivana Meštrovića postavljene 1928. u Chicagu našle su se na tamošnjoj listi za moguće uklanjanje kao rezultat procesa revizije spomenika u javnom prostoru toga grada. Ta revizija je dio šireg procesa pokušaja društvene pomirbe u SAD-u. Pitanje glasi: koja je veza između Chicaga i Varaždina u procesima društvenog pomirenja u Republici Hrvatskoj? I što s tim imaju Indijanci?

        Odgovore na ta i ostala pitanja o povezanosti spomenika i nacionalne pomirbe, s naglaskom na situaciju u Varaždinu, posjetitelji će imati priliku doznati na predavanju koje počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.        

 

 

O predavaču:

Antonio Grgić je arhitekt i voditelj arhitektonskog studija Arhitekti kulture iz Zagreba, specijaliziranog za projekte u kulturi. Bio je član Stručnog vijeća Udruženja hrvatskih arhitekata i Radne skupine za izradu Zakona o spomen-obilježjima Domovinskog rata. Autor je prijedloga za spomenik žrtvama holokausta u Zagrebu u obliku sjene srušene zagrebačke sinagoge u Praškoj ulici. Djeluje i na međunarodnoj sceni, te je u suradnji s arhitekticom Mijom David pobijedio na natječaju za Spomenik žrtvama genocida u Srebrenici.

 

Spomenici i nacionalna pomirba: Slučaj Varaždin povratak