Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – „DETOX“

OSTALO

datum početka/završetka: 01.10.2016. / 01.10.2016.

Od 1. listopada 2016. godine Gradski muzej Varaždin, kao jedan od partnera, sudjeluje u provedbi projekta Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – „DETOX“. Projekt se provodi uz financijsku pomoć Fonda za regionalni razvoj (EFRR) unutar Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020., u suradnji s Općinom Lenart, Fakultetom elektronike, računarstva i informatike Sveučilišta u Mariboru, Općinom Vinica, Općinom Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Općinom Donja Voća i Općinom Sveta Ana.

Zajednički cilj projekta „DETOX“ jest aktivno očuvanje, zaštita i promicanje etnološke baštine ruralnog područja, a glavni rezultat oblikovanje prekograničnog turističkog paketa „Povratak u DETOX život naših predaka“. Paket će spojiti četiri načina prikaza života naših predaka: modernu tehnologiju (3D hologrami - 3D interferencijski prikazi života naših predaka u obliku, tzv. "3D sobe doživljaja"), e-knjižnicu (očuvane stare knjige), etno kino na otvorenom (očuvani stari SI-HR filmovi) i obnovljena tradicionalna domaćinstva, gdje će se provoditi DETOX radionice u realnom okolišu.

Gradski muzej Varaždin će u sklopu aktivnosti vezanih uz projekt „DETOX“ restaurirati knjižnicu grofa Bombellesa. Također, u suradnji s partnerima istražiti će se etnološka baština viničkog i voćanskog kraja, a rezultati provedenih istraživanja predstaviti će se u prekograničnoj aplikaciji i bazi podataka o etnološkoj kulturnoj baštini partnerskog područja, te na radionicama i predavanjima.

Više podataka o projektu može se saznati na internet stranici http://www.si-hr.eu/hr2/

 

Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – „DETOX“ povratak