Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Predstavljanje obnovljenog Hammerklaviera iz fundusa GMV-a

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 08.12.2009. / 08.12.2009.
vrijeme održavanja: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin

           Gradski muzej Varaždin predstavit će javnosti obnovljeni Hammerklavier (klavir s batićima), vrijedno glazbalo nastalo oko 1800. godine u radionici bečkoga graditelja Michaela Rosenberga. Zahtjevnu restauraciju klavira obavili su stručnjaci iz zagrebačkog atelijera Heferer, najpoznatije hrvatske specijalizirane radionice za obnovu (povijesnih) instrumenata, a sredstva su osigurali Ministarstvo kulture RH, Grad Varaždin i Varaždinska županija. O značaju toga instrumenta u hrvatskim pa i svjetskim okvirima govorit će muzikologinja Bosiljka Perić Kempf.
          Glazbala izgrađena u radionici Michaela Rosenberga, nastala u razdoblju bečke klasike koncem 18. i početkom 19. stoljeća, smatraju se vrijednim primjercima instrumenata s tipkama. Prema dostupnim podacima, danas su ostala sačuvana uglavnom u tri poznate svjetske zbirke u Austriji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, dok je varaždinski Hammerklavier zasad jedini poznat instrument takve vrste u Hrvatskoj. Njegova obnova, kako navodi Bosiljka Perić Kempf, značajna je ne samo s aspekta glazbene povijesti, već će doprinijeti i "... njegovanju stila autentične interpretacije klavirske i komorne glazbe kasnoga 18. stoljeća... kao i osigurati mjesto od posebne važnosti u varaždinskom koncertnom životu."
          U sklopu programa te večeri priređuje se koncert ansambla Camerata Garestin, a tom prigodom na Hammerklavieru svirat će Krešimir Has, uz sopranisticu Ivanu Lazar te Danija Bošnjaka na poprečnoj flauti i Krešimira Lazara na baroknom violončelu. Izvodit će se djelaM. Haydna, W. A. Mozarta, G. F. Händela i M. Clementija. Ulaz je slobodan.
                          Anita Peričić

Predstavljanje obnovljenog Hammerklaviera iz fundusa GMV-a povratak