Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Povijesni natpisi grada Varaždina / Predstavljanje knjige Krešimira Filića

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 25.04.2018. / 25.04.2018.

         U programu Srijede u Muzeju je predstavljanje knjige Krešimira Filića pod nazivom Povijesni natpisi grada Varaždina. Nakladnici izdanja su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Gradski muzej Varaždin, a objavljivanje su financijski pomogli Ministarstvo kulture RH, Grad Varaždin, GMV i Zaklada HAZU.

        U ostavštini profesora Krešimira Filića (1891. – 1972.), prvoga kustosa i ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin, nalazi se nekoliko desetaka njegovih neobjavljenih rukopisa. Svojom zanimljivošću ističu se četiri bilježnice pod nazivom Poviesni nadpisi grada Varaždina (I-IV), nastale u najvećoj mjeri 1944. godine, koje su kasnije i nadopunjavane. Šećući Varaždinom, Filić je bilježio natpise na hrvatskom, latinskom ili njemačkom jeziku u gradskim samostanima, crkvama, kućama, groblju itd., čime ih je sačuvao za budućnost, jer su neki u međuvremenu i nestali. Objavljivanjem ovog rukopisa Varaždincima i zainteresiranim čitateljima približit će se dio varaždinske povijesne baštine, od one koja se u gradu još uvijek nalazi in situ do one koja je danas samo dio muzejskog fundusa.

        Profesionalni put Krešimira Filića započinje prosvjetnim radom u varaždinskoj Gimnaziji. Svojom se djelatnošću istaknuo u mnogobrojnim varaždinskim udrugama i društvima, a posebni doprinos dao je osnivanju varaždinskih kulturnih ustanova, među kojima su Državni arhiv, Glazbena škola i Gradski muzej Varaždin, otvoren 1925. godine. Neumornim radom u prikupljanju, obradi i predstavljanju kulturno-povijesne baštine široj javnosti, Filić pretvara Varaždin u prepoznatljivo kulturno odredište, djelujući ne samo za svoje vrijeme nego uvijek s ciljem da sačuva kulturna dobra za buduće naraštaje. Iza sebe je ostavio gotovo dvjesto objavljenih knjiga, znanstvenih i stručnih radova, prikaza, osvrta, popularnih novinskih napisa te mnoštvo rukopisa , a nedavno objavljenim tekstom o povijesnim natpisima u Varaždinu ponovno je potvrđen njegov neprocjenjiv obol istraživanju varaždinske povijesti.

        Uz urednike izdanja dr. sc. Vladimira Huzjana, upravitelja Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Spomenke Težak, v. d. ravnateljice Gradskog muzeja Varaždin, knjigu Krešimira Filića predstavit će akademik Josip Bratulić, konzervatorica u Upravi za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Varaždinu Ivana Peškan i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Povijesni natpisi grada Varaždina / Predstavljanje knjige Krešimira Filića povratak