Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Ponovno otvorenje stalnog postava Entomološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Gradski muzej Varaždin, Strossmayerovo šetalište 7, Varaždin
datum početka/završetka: 09.05.2006. / 31.12.2006.
organizator: Gradski muzej Varaždin

Od utorka, 9. svibnja ove godine, za posjetitelje se ponovo otvara stalni postav Entomološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin Svijet kukaca, koji je zbog obnove palače Hercer bio zatvoren gotovo godinu dana.

U ovome postavu, od 1954, godine, predstavljena je jedinstvena zbirka najvećeg varaždinskog prirodoslovca, gimnazijskog profesora i utemeljitelja Entomo-loškog odjela GMV-a Franje Košćeca (1882.-1968.). Na otprilike 4.500 izložaka, koji obuhvaćaju entomološke preparate, dermopreparate kralježnjaka, herbarske primjerke biljaka, fotografije, kao i uvećane modele kukaca i različita pomagala za obradu zbirki koje je prof. Košćec sam izradio, zorno se tumači biologija kukaca. Entomološki postav na ovaj je način muzeološki obnovljen i osuvremenjen koncem 90-ih godina prošloga stoljeća, a prema riječima stručnjaka i publike, danas je jedan od najljepših takve vrste u Europi.
Tijekom ljeta stalni postav Svijet kukaca otvoren je za posjetitelje, kao i ostali muzejski odjeli, svakoga dana od utorka do nedjelje u vremenu od 10 do 18 sati, dok je ponedjeljkom i blagdanom zatvoren.

Anita Peričić, GMV, 2.05.2006.


povratak