Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

PJEŠADIJSKI ČASNIK U BELFASTU 1970./1972. Paul Wells: Neka osobna sjećanja 50 godina kasnije

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 30.03.2022. / 30.03.2022.
Organizator: Gradski muzej Varaždin; Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu; Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije

        Na Srijedi u Muzeju o svojim osobnim sjećanjima koje je kao britanski pješadijski časnik proveo u Belfastu 1970./1972. godine, s odmakom od 50 godina, govorit će umirovljeni bojnik Paul Wells. Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

        Umirovljeni bojnik Paul Wells govorit će o uzrocima i problemima u Sjevernoj Irskoj 1969. te razvoju Irske republikanske armije/vojske (IRA) u smrtonosnu i učinkovitu terorističku organizaciju. Usredotočit će se na vlastita iskustva, osnovne taktike i organizaciju unutar svoje Rifle Company raspoređene u mjestu Ballymurphy u Zapadnom Belfastu te kasnije 1972. u četvrti The Falls, također u Belfastu.

        Paul Wells pridružio se Britanskoj vojsci kao časnik kadet u listopadu 1969., s 19 godina. U svibnju 1970. primljen je u padobransku postrojbu, ali ozljeda na jurišnom tečaju dovela ga je do toga da nije završio prethodnu padobransku obuku. U listopadu 1970. pridružio se 2. bataljunu The Royal Anglian postrojbe u Colchesteru, a sljedećeg se dana našao u Ballymurphyju, Zapadni Belfast. Služio je kao zapovjednik voda u bataljunu na dvije ture u Belfastu. Druga tura 1972. bila je u Belfastu, ali u četvrti The Lower Falls. U svojoj raznolikoj vojnoj karijeri služio je u Münsteru, Zapadna Njemačka, i također u Berlinu. U Sjevernu Irsku vraća se 1980. kao stožerni časnik na godinu dana sa sjedištem u mjestu Portadownu. Bio je odgovoran za cijelo pogranično područje s Irskom Republikom. Nakon prelaska u The Royal Army Educational Corps 1982., dao je ostavku na svoju komisiju u činu bojnika 1987. godine.

        Program se održava uz propisane/preporučene epidemiološke mjere u multimedijskoj dvorani s početkom u 19 sati, a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net. Snimka programa trajno je dostupna na YouTube kanalu GMV-a.

PJEŠADIJSKI ČASNIK U BELFASTU 1970./1972.     Paul Wells: Neka osobna sjećanja 50 godina kasnije povratak